Pana BMI wynosi 37,46 co oznacza, że ma Pan otyłość II stopnia. Otyłość brzuszna, nadciśnienie to komponenty zespołu metabolicznego. Nie napisał Pan jednak, czy oprócz tych dolegliwości stwierdzono u Pana podwyższony poziom cholesterolu całkowitego/triglicerydów/cholesterolu LDL, a obniżone stężenie cholesterolu HDL. Ponadto zespół metaboliczny wiąże się także z wystąpieniem cukrzycy typu 2. Trzeba mieć to na uwadze i regularnie kontrolować wyniki krwi.
Pana lekarz ma rację, iż schudnięcie pomoże w normalizacji ciśnienia. Aby tak się stało należy włączyć do codziennego życia dietę i aktywność fizyczną (choćby spacery dla odreagowania stresów po pracy/ spacery z dziećmi, wspólne wyjście na sanki, do lasu, na basen - w zimie, a latem - np. jazda na rowerze). Nie trzeba od razu iść na siłownię, forsować się, ale należy pamiętać aby aktywność fizyczna była regularna i wytrwała. Sam sport pomoże uzyskać normalizację ciśnienia krwi.
Dietą najlepszą dla Pana (nawet jeśli występują wspomniane przeze mnie dolegliwości) będzie dieta DASH lub dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Obydwie są do siebie podobne - opierają się na spożywaniu produktów nisko przetworzonych. Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana).
Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki. Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne. Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze. Jednak surowe powinny dominować. W ciągu dnia należy zjeść jedną porcję owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.
Jeżeli dobrze Pan toleruje - zachęcam do spożywania nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych. Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Jednak należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy i produktów cukierniczych. W diecie DASH dopuszczalne jest okazjonalne spożywanie kieliszka czerwonego wytrawnego wina oraz niewielkiej ilości (od święta) czekolady gorzkiej.
Polecam zapoznanie się z artykułami nt. diety DASH:
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dash
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-nadcisnienie-przepisy
http://portal.abczdrowie.pl/sol-a-nadcisnienie
http://portal.abczdrowie.pl/jak-obnizyc-nadcisnienie-za-pomoca-diety
Należy zadbać, aby dieta była obfita w potas, wapń, magnez i błonnik. Obfite w potas są pomidory, ziemniaki (ale bez soli), banany, kiwi, zielone warzywa - avocado, fasolka szparagowa itp.
Najbardziej przyswajalny wapń znajduje się w mleku i przetworach mlecznych, magnez - w pełnoziarnistych produktach - grube kasze, razowe, pełnoziarniste pieczywo, orzechy. Błonnik dostarczą wszystkie produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
Należy bezwzględnie ograniczyć sód w diecie, gdyż on jest główną z przyczyn nadciśnienia. Nie znajduje się on tylko w soli kuchennej (jej spożycie nie powinno przekraczać 6 g na dobę - czyli należy przyzwyczaić się do niesolenia potraw podczas gotowania), ale także w przetworach mięsnych i rybnych (konserwy, produkty wędzone), mieszankach warzywnych zawierających glutaminian sodu (kostki rosołowe), gotowych sosach, ketchupach, produktach typu fast-food, przekąskach - chipsy, paluszki, orzeszki.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!