BMI męża wynosi 31,71, co wskazuje na otyłość I stopnia. Taki wynik sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - m.in. cukrzycy, miażdżycy i nadciśnieniu. U Pani męża można już zaobserwować zaburzenia metabolizmu lipidów.
Polecałabym zapoznanie się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Prawidłowo stosowana pomoże w leczeniu zaburzeń metabolicznych i zwalczaniu otyłości. Jest ona stosowana powszechnie - u pacjentów zagrożonych lub chorujących na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę - czyli w zespole metabolicznym.
Opiera się ona na spożywaniu produktów nisko przetworzonych.
Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je ich odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana). Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp.
Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne.
Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby (ok 2 -3 razy w tygodniu) - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze. Jednak surowe powinny dominować. W ciągu dnia należy zjeść 1-2 porcje owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.
Jeżeli dobrze są tolerowane - zachęcam do spożywania nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.
Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Ograniczyć należy tłuszcze do smarowania pieczywa.
Należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy, cukru i produktów cukierniczych, słonych przekąsek, żywności typu fast-food.
Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jestem na programie metadonowym - czy dieta Dukana mi pomoże? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Mam otyłość II stopnia i problemu z nadciśnieniem - jak schudnąć 30 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- PCOS i dieta – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy dieta po udarze powinna różnić się od diety osoby zdrowej? – odpowiada Ewa Gonia
- Dieta przy cukrzycy typu 2 i krwiaku mózgu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek