Antykoncepcja po
Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.
BMI męża wynosi 31,71, co wskazuje na otyłość I stopnia. Taki wynik sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - m.in. cukrzycy, miażdżycy i nadciśnieniu. U Pani męża można już zaobserwować zaburzenia metabolizmu lipidów.
Polecałabym zapoznanie się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Prawidłowo stosowana pomoże w leczeniu zaburzeń metabolicznych i zwalczaniu otyłości. Jest ona stosowana powszechnie - u pacjentów zagrożonych lub chorujących na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę - czyli w zespole metabolicznym.
Opiera się ona na spożywaniu produktów nisko przetworzonych.
Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je ich odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana). Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp.
Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne.
Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby (ok 2 -3 razy w tygodniu) - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze. Jednak surowe powinny dominować. W ciągu dnia należy zjeść 1-2 porcje owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.
Jeżeli dobrze są tolerowane - zachęcam do spożywania nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.
Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Ograniczyć należy tłuszcze do smarowania pieczywa.
Należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy, cukru i produktów cukierniczych, słonych przekąsek, żywności typu fast-food.
Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Dieta przed sigmoidoskopią – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jestem na programie metadonowym - czy dieta Dukana mi pomoże? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Dieta po wycięciu płuca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Sprawdź, na co uważać
Ryzyko raka Naukowcy powtarzają, że to, co jemy, m
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa