BMI męża wynosi 31,71, co wskazuje na otyłość I stopnia. Taki wynik sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - m.in. cukrzycy, miażdżycy i nadciśnieniu. U Pani męża można już zaobserwować zaburzenia metabolizmu lipidów.
Polecałabym zapoznanie się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Prawidłowo stosowana pomoże w leczeniu zaburzeń metabolicznych i zwalczaniu otyłości. Jest ona stosowana powszechnie - u pacjentów zagrożonych lub chorujących na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę - czyli w zespole metabolicznym.
Opiera się ona na spożywaniu produktów nisko przetworzonych.
Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je ich odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana). Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp.
Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne.
Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby (ok 2 -3 razy w tygodniu) - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze. Jednak surowe powinny dominować. W ciągu dnia należy zjeść 1-2 porcje owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.
Jeżeli dobrze są tolerowane - zachęcam do spożywania nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.
Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Ograniczyć należy tłuszcze do smarowania pieczywa.
Należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy, cukru i produktów cukierniczych, słonych przekąsek, żywności typu fast-food.
Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jestem na programie metadonowym - czy dieta Dukana mi pomoże? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Mam otyłość II stopnia i problemu z nadciśnieniem - jak schudnąć 30 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- PCOS i dieta – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy dieta po udarze powinna różnić się od diety osoby zdrowej? – odpowiada Ewa Gonia
- Dieta przy cukrzycy typu 2 i krwiaku mózgu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na