Witam serdecznie,
Niestety nie podaje Pani informacji czy jest to postać choroby - bezobjawowa czy postać z towarzyszącymi stanami zapalnymi, dlatego najlepiej udać się do specjalisty z dokumentacją medyczną. Mogę podać tylko kilka wskazówek ogólnych. W przypadku braku dolegliwości bólowych wskazana jest dieta bogato resztkowa, która wpłynie na masę stolca oraz pobudzi jelita do pracy. Wskazane produkty to: pieczywo razowe z pełnego przemiału, grube kasze, nieoczyszczony ryż, dieta z dużą ilością warzyw oraz owoców, dodatek otrębów pszennych w posiłkach (2-3 łyżki dziennie). Ważne jest tutaj jednak odpowiednia ilość płynów, aby błonnik spełnił swoją rolę.
W stanach zapalnych uchyłków wskazana jest dieta łatwo strawna, w której ważna jest technika przegotowywania potraw (gotowanie w wodzie, na parze, duszenie). Ograniczenie błonnika można osiągnąć poprzez obieranie ze skórki owoców i warzyw, stosowanie drobnych kasz czy białego pieczywa. Należy unikać produktów zapierających i wywołujących wzdęcia.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty