Dzień dobry,

Dieta łatwostrawna jest zalecana w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, jak również często u osób w podeszłym wieku. Zasadniczym celem jej wdrożenia po zabiegu jest odciążenie układu trawiennego oraz chorego narządu, jak również złagodzenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i poprawa stanu odżywienia oraz kondycji zdrowotnej poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. W omawianej diecie należy wykluczyć produkty żywnościowe, które długo zalegają w żołądku (np. żywność tłusta, smażone potrawy na tłuszczu), pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (np. alkohol, ostre przyprawy, cytrusy, napoje gazowane, kwaśne produkty, kawa), powodują wzdęcia brzucha (np. suche nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe, śliwki) oraz są naturalnie bogate w błonnik pokarmowy (np. gruboziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, pestki).

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty