Dzień dobry,

Sposób odżywiania rekomendowany w Pana dolegliwościach zdrowotnych powinien być niewątpliwie zindywidualizowany w kontekście tolerancji poszczególnych produktów żywnościowych, niemniej jednak jego podstawowe zasady powinny być zbliżone do zaleceń w chorobie wrzodowej. Wobec powyższego kluczową kwestią będzie włączanie do diety pokarmów o niskiej zawartości tłuszczu w wyniku usunięcia pęcherzyka żółciowego oraz potraw łatwostrawnych, aby nadmiernie nie obciążać przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych, biorących udział zarówno w procesie trawienia, jak i wchłaniania składników odżywczych. Nie istnieją jednak ścisłe wytyczne określające, kiedy można rozszerzyć dietę po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego, dlatego sposób odżywiania powinien generalnie zawierać posiłki lekkostrawne, niewzdymające i nietłuste. Może Pan spożywać gotowane w wodzie kopytka i/lub kluski śląskie, niemniej jednak należy unikać dodawania do nich tłuszczu w postaci skwarek, boczku czy sosu śmietanowego, bądź grzybowego.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty