Czy mogę stosować taki jadłospis przy moim schorzeniu?

Witam Państwa. Mam pytanie do gastrologa lub dietetyka. Jestem po cholecystektomii ze skłonnością do zagęszczania się żółci w drogach żółciowych. Mam owrzodzenia na dwunastnicy. Czy mogę jeść i w jakich ilościach: 1. pomarańcze jabłka banany 2. truskawki maliny 3. rzodkiewki lub szczypiorek 4. ser półtłusty 5. serek homogenizowany 6. jajka 7. grahamki(zatrzymują nadmierne łaknienie u ludzi pozbawionych pęcherzyka) 8. słodycze 9. ciastka z kremem Czy witamina D3 może zagęszczać żółć? Czy mogę zażywać wit.D3 w dawce 2000 jedn.?
MĘŻCZYZNA, 51 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Dieta w Pana dolegliwościach zdrowotnych powinna być zindywidualizowana w kontekście tolerancji poszczególnych produktów żywnościowych, niemniej jednak jej główne zasady powinny być podobne do zaleceń diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, jak ma to miejsce w przypadku choroby wrzodowej. Absolutnie kluczową kwestią jest bazowanie na żywności o niskiej zawartości tłuszczu z racji usuniętego woreczka żółciowego oraz spożywanie potraw lekkostrawnych, aby nie obciążać nadmiernie układu trawiennego. We wspomnianej diecie ogranicza się kwaśne owoce cytrusowe, takie jak grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, a także soki z wymienionych owoców. Banany są dozwolone, a jabłka bez skórki w zależności od indywidualnej tolerancji, niemniej jednak najlepiej w postaci przetartej, gotowanej, pieczonej lub duszonej na wodzie. Musy czy koktajle z malin i truskawek są na ogół dopuszczalne. Nie zaleca się spożywania rzodkiewek, warzyw cebulowych, ciastek z kremem czy słodyczy zawierających tłuszcz. Pieczywo typu graham jest z reguły dobrze tolerowane przez osoby będące na diecie łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, dlatego proszę eksperymentować samodzielnie z dostępnym dobrej jakości pieczywem w określonych sklepach lub spróbować samodzielnie wypiekać. Sery półtłuste oraz naturalne chude serki homogenizowane (bez dodatków i najlepiej do 2% tłuszczu) są dobrym wyborem, natomiast jajka proszę spożywać przygotowane głównie w postaci gotowanej na miękko, w koszulkach lub ścięte na parze w postaci jajecznicy i nie należy przekraczać ilości 7 jaj w ciągu całego tygodnia. Nie ma przeciwwskazań do stosowania witaminy D we wspomnianej dawce w Pana przypadłości.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty