Przede wszystkim dieta lekko strawna i o obniżonej zawartości błonnika pokarmowego. Należy właczyć do diety pieczywo typu pszenne, graham i orkiszowe, właczyć gotowane warzywa, unikać słodyczy i alkoholu. Jeść posiłki mniejsze objętościowo częściej co 3-3,5h. Właczyć do tego wodę, a zrezygnować z kawy i herbaty. Oczywiście to tylko ogólne wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn
Będzie to dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, w przypadku przyjmowania leków z bizmutem kkonieczne będzie ograniczenie mleka.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy dolegliwościach żołądkowych, dwunastnicy i przełyku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Cukrzyca, nadciśnienie i refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn