Zapytaj lekarza

7 3 9 , 8 8 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta przy dolegliwościach żołądkowych, dwunastnicy i przełyku

Jaką zdrową żywność jeść przy dolegliwościach żełądkowych,dwunastnicy i przełyku? Ja nie piję alkocholu, nie palę jedynie biorę dużo leków.
ponad rok temu

Soki ekologiczne

Dzień dobry,
Przy schorzeniach układu pokarmowego zalecana jest dieta łatwo strawna oraz jej modyfikacja czyli łatwostrawna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Zapoznaj się z tym artykułem - http://portal.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna
Korzystne jest zrezygnowanie z alkoholu i palenia tytoniu, bowiem zwiększają wydzielanie soku żołądkowego nasilając dolegliwości.
Zamień kawę na taką bezkofeinową lub koniecznie pij ją z mlekiem - około 50 ml. Nie wskazane są także ostre przyprawy oraz napoje gazowane.
Wieczorem przed snem pij napar z lnu - 1-2 łyżki stołowe wsyp do szklanki wrzącej wody i gotuj około 1 minuty. Pij schłodzone.

Dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
0
Mgr Anna Kaczanowska
Mgr Anna Kaczanowska Dietetyk

Aby zmniejszyć dyskomfort- bóle brzucha, nudności, wzdęcia czy uczucie palenia w przełyku należy zadbać o spożywanie częstych 4-5 mało objętościowych posiłków, ostatni posiłek powinniśmy zjadać około 3 godz przed snem. Do produktów , które szczególnie mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości należą: napoje gazowane i kawa (wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku), owoce cytrusowe i soki z owoców cytrusowych( głównie grejpfruty), sok pomidorowy, czekolada i wyroby czekoladowe, mocna herbata, mięta pieprzowa. Niezalecane są warzywa cebulowe- szczególnie surowa cebula, szparagi, karczochy, kapusta, rzodkiewki, warzywa strączkowe, orzechy. Zalecam dietę łatwostrawną z ograniczeniem spożycia tłuszczy- wybierajmy nisko tłuszczowy nabiał, małe porcje ryb,chudego mięsa i drobiu( należy zawsze usunąć widoczny tłuszcz, skóry ), zrezygnujmy ze smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia w rękawie/naczyniach żaroodpornych.Pieczywo powinno być jasne lub mieszane typu graham, orkisz, żytni jasny. Zaobserwować reakcję organizmu po spożyciu kaszy gryczanej- u niektórych pacjentów pojawiają się wzdęcia. Jaja jeść tylko gotowane na miękko, na parze, po wiedeńsku. Masło, margaryny miękkie i oliwy/oleju używać w ograniczonych ilościach. Dużą ulgę pacjentom przynosi regularnie picie siemienia lnianego- ma silne właściwości śluzo twórcze.

Witam!
Proszę sprecyzować o jakie dolegliwości chodzi i jakie leki Pan/Pani stosuje.

Dietetyk należący do Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy