Moja córka ma 16 lat i cierpi na nadkwasotę i refluks żołądkowy. Jaką dietę powinna stosować, aby ograniczyć dolegliwości związane z tymi schorzeniami, a jednocześnie dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych?
Witam,
przede wszystkim Pani córka powinna wyeliminować potrawy i produkty, które nasilają objawy refluksu. Zaliczamy do nich:produkty i potrawy tłuste, odsmażane i ciężkostrawne, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, pomidory i ich przetwory, owoce cytrusowe i soki z tych owoców, czekolada i wyroby czekoladowe, mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane, alkohol,
ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, chilli, curry, ocet, musztarda).
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Możliwość wyleczenia refluksu samą dietą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Bóle w nadbrzuszu, zgaga, bóle za mostkiem i kwaśne odbijanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Produkty dostarczające węglowodany i białka – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska