Witam serdecznie,
istnieje taka możliwość. Ważne jest unikanie niektórych produktów takich jak:
• produkty i potrawy tłuste, odsmażane i ciężkostrawne,
• cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, pomidory i ich przetwory,
• owoce cytrusowe i soki z tych owoców,
• czekolada i wyroby czekoladowe,
• mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane, alkohol,
• ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, chilli, curry, ocet, musztarda).
Pozdrawiam.
Dieta w refluksie to podstawa. :)
Przede wszystkim WSZYSTKO trzeba dokładnie przeżuwać. Nie 3-4 "kłapnięcia", ale długie żucie doprowadzające kęs do konsystencji papki.
Co na danego chorego źle wpływa - trzeba określić samemu, bo nie zawsze dolegliwości występują u każdego po tym samym produkcie. Niemniej jest kilka rzeczy "podejrzanych":
- smażone i tłuste pokarmy
- ostre przyprawy
- kawa, alkohol
- strączkowe
- sok pomidorowy
- produkty kwaśne- ogórki kiszone, kapusta kwaszona etc.
- cebula, czosnek
- nadmiar mięsa
- konserwy, produkty wędzone
Czasami refluks nasila się też po pszenicy lub ziemniakach.
Warto przemyśleć suplementację np. składnikami mineralnymi. Suplementacja również powinna zostać dobrana indywidualnie, jak cała dieta.
Ukojenie dla przewodu pokarmowego przynosi picie siemienia lnianego.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta lekkostrawna w zespole jelitowo-żołądkowym przy luźnych stolcach – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Czy refluks żołądkowy należy leczyć? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Bóle w nadbrzuszu, zgaga, bóle za mostkiem i kwaśne odbijanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zgaga a zdrowe odżywianie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek