Witam,
przede wszystkim powinna Pani wyeliminować potrawy i produkty, które nasilają objawy refluksu. Zaliczamy do nich:produkty i potrawy tłuste, odsmażane i ciężkostrawne, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, pomidory i ich przetwory, owoce cytrusowe i soki z tych owoców, czekolada i wyroby czekoladowe, mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane, alkohol,
ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, chilli, curry, ocet, musztarda).
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Możliwość wyleczenia refluksu samą dietą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Bóle w nadbrzuszu, zgaga, bóle za mostkiem i kwaśne odbijanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co robić z nadżerkami w gardle? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Czy zamienić mój poranny napój na zwykłą szklankę wody? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta przy zespole jelita drażliwego i przepuklinie przełykowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Rodzaje i właściwości musztardy. Czym się różnią?
Musztarda to codzienny dodatek do kanapek i dań mi
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmni