Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (868 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego

Witam, jaka diete stosowac przy refluksie, zespole jelita drazliwego (typ mieszany, zaostrzenie objawow po orzechach, salatkach warzywnych z majonezem, papryce konserwowej) oraz hemoroidach. Gdzie moge znalezc przepisy?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam,
przede wszystkim powinna Pani wyeliminować potrawy i produkty, które nasilają objawy refluksu. Zaliczamy do nich:produkty i potrawy tłuste, odsmażane i ciężkostrawne, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, pomidory i ich przetwory, owoce cytrusowe i soki z tych owoców, czekolada i wyroby czekoladowe, mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane, alkohol,
ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, chilli, curry, ocet, musztarda).

Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Na pewno ciężkostrawnego, tłustego, smazonego, wzdymającego, produktów mlecznych, niektórzy odczuwają dyskomfort po potrawach zawierających dużo błonnika, inni wprost przeciwnie muszą tego błonnika mieć w diecie jak najwięcej. Jednym szkodzi np. banan lub kapusta kwaszona innym inne produkty. Najlepiej dokładnie obserwować swój organizm i zwracać uwagę co się zjadło wczesniej, gdy jelita dają o sobie znać. Więcej o diecie przy tym schorzeniu przeczyta Pan tutaj: http://www.4slim.pl/porady-dietetyczne/39-porady-dietetyczne/58-zespo-jelita-nadwraliwego-a-dieta.html

0
Dr Agata Cezari Dietetyk, Wrocław
38 poziom zaufania

Witam,
Po pierwsze, nie wiem jaka postać tej choroby występuje u Pana, szczerze powiedziawszy, śmiem twierdzić, iż IBS to tylko dieta...w pierwszej kolejności odstawiamy mleko i produkty mleczne (laktoza) oraz gluten, czyli cztery podstawowe zboża; pszenica, żyto, jęczmień i owies oraz wszelką żywność przetworzoną (ze względu na dodatki chemiczne). Najlepiej by było stworzyć dla Pana indywidualną dietę opartą na produktach żywych, dopasowanych dla Pana na podstawie badań z krwi żylnej, pozwoliło by to wyciszyć wszelkie stany zapalne, stres i psychikę, która w tej chorobie ma wiodące znaczenie.
pozdrawiam i życzę sukcesów!

0

Witam,

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna być łatwo strawna i w zależności od objawów ulega modyfikacji. W okresie biegunki należy ograniczyć podaż tłuszczu, błonnika i cukrów ulegających fermentacji w jelitach. W okresie zaparć antonicznych stosuje się dietę bogatoresztkową, obfitującą w błonnik pokarmowy. Zaś w zaparciach spastycznych, wówczas gdy występują skurcze oraz stany zapalne jelit należy stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem surowych warzyw i owoców. W diecie łatwo strawnej wyklucza się potrawy wzdymające, ciężkostrawne, pikantne, smażone i zasobne w nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego.

Pozdrawiam,

Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Witam,
przede wszystkim z diety należy wykluczyć te produkty, które u Pana powodują dolegliwości. Dieta w zespole jelita drażliwego zależy od postaci choroby (wyróżnia się postać biegunkową, zaparciową oraz mieszaną).
Jednak w każdym przypadku tej choroby z diety powinno się wykluczać pokarmy ciężkostrawne, ostro przyprawione oraz smażone.
Należy także zrezygnować z tłustych mięs, serów żółtych, ciast z masami na rzecz produktów z mniejszą zawartością tłuszczu (np. drób, chudy nabiał).
W przypadku zaparć należy zrezygnować ze spożywania ryżu, bananów, czekolady, kakao oraz z białego pieczywa. Zaleca się przynajmniej 1,5 litra płynów w ciągu dnia.
Natomiast, gdy występują biegunki ograniczeniu podlegają produkty bogate w błonnik pokarmowy (otręby, musli, ryż, kasze, pieczywo z pełnego przemiału). Wykluczyć należy także spożycie pokarmów zawierających cukry, które wzmagają procesy fermentacyjne w jelitach i bóle brzucha. Do produktów takich zalicza się: guma do żucia, słodziki sorbitolowe oraz soki owocowe ( jabłkowy, gruszkowy, winogronowy).
Dieta w zespole jelita drażliwego opiera się głównie na obserwacji swojego organizmu i wykluczaniu tych produktów, które wzmagają objawy choroby.
Pozdrawiam

0

Witam,
dieta w zespole jelita drażliwego zależy od objawów.W zależności od tego czy występują biegunki czy zaparcia, czy przemiennie stosuje się odpowiednią dietę. Również skład diety zależy od danej osoby, czy toleruje dany produkt i jak na niego reaguje.W przypadku biegunek stosuje się dietę ubogobłonnikową, czyli z ograniczeniem produktów pełnoziarnistych, warzywa i owoce obrane, gotowane i rozdrobnione, w przypadku zaparć odwrotnie, czyli dietę bogatobłonnikową.

0

Witam, moi poprzednicy opisali zasady diety przy jelicie drażliwym, które trochę się różnią w zależności od fazy: zaparć czy biegunek. Ja ze swej strony dodam tylko jeszcze, że być może powodem pana problemów mogą być nietolerancje pokarmowe (NP). Nietolerancje, to najprościej składniki pożywienia, które nie są prawidłowo przez organizm rozpoznawane i metabolizowane. Często nie wywołują gwałtownych reakcji, a raczej reakcje są odwleczone w czasie (ok kilku do kilkudziesięciu godzin), przez co trudno powiązać je ze zjedzonym pożywieniem.

Na rynku jest obecnie dostępny test do wykrywania nietolerancji, który można wykonać samem w domu (wynik po ok. 40 min). Zestaw do wykrywania nietolerancji pod nazwą Food Detective jest bardzo profesjonalnie opracowany przez firmę Cambridge Diagnostic, więc jego wykonanie samodzielne przeprowadzenie nie powinno być problemem. Zestaw bada nietolerancje na 59 najpopularniejszych alergenów. Można go nabyć przez Internet w cenie 300-400 zł np. na stronie www.twojsklepdietetyczny.pl .

0

Witam,
Rozpocząć należy od bardziej szczegółowej diagnostyki, tzn. ważne jest rozpoznanie postaci drażliwości jelit (postać biegunkowa, czy zaparciowa). Przy każdej z tych postaci postępowanie jest inne i wręcz diametralnie różne. Np. przy biegunkach należy unikać produktów zawierających błonnik, natomiast przy zaparciach błonnik jest jednym z najistotniejszych składników wpływających na poprawę wypróżnień. Jednak należy tu pamiętać również o dużej ilości płynów, ponieważ nadmiar błonnika bez odpowiedniej podaży wody może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego, czyli jeszcze bardziej zatkać, zaczopować. Dodatkowo ważne jest również aby wiedzieć, że są produkty, które eliminuje się przy każdej z postaci drażliwego jelita, m.in. nabiał.
Życzę powodzenia, ale i proponuję konsultację ze specjalistą, który pomoże w ustaleniu odpowiedniej diety
Pozdrawiam
Małgorzata Ledwoń

0

Rodzaj eliminowanych produktów uzależniony jest od postaci jelita drażliwego czy też dolegliwości, z którymi się Pan boryka.
Dodatkowo ważne jest czy przyjmuje Pan jakiekolwiek leki, czy dodatkowo choruje Pan na cokolwiek (alergie pokarmowe, zgaga itp.).
W okresie występowania biegunek należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika (szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji).Z diety należy wykluczyć pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit, produkty zawierające cukry, kwaśne owoce, napoje i dania zimne, pikantne, słone, kawę, alkohol, napoje gazowane, warzywa i owoce wzdymające.
W postaci zaparciowej istotne jest rodzaj zaparć - w zaparciach atonicznych, stosuje się dietę bogatoresztkową obfitującą w błonnik pokarmowy, w zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty