Witam,
Podczas grypy jelitowej należy pamiętać o nawadnianiu organizmu, należy spożywać minimum 2 litry płynów. Można również zaopatrzyć się z suplementy elektrolitowe np. w saszetkach rozpuszczalnych w wodzie, dostępnych w aptece, które nawadniają lepiej niż sama woda. Posiłki podczas dolegliwości ze strony układu pokarmowego powinny być lekkostrawne, w pierwszych dniach choroby można jeść sucharki, kleiki ryżowe, kisiele. Dieta powinna być rozszerzana w miarę ustępowania objawów choroby.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
dieta w takie dni powinna być łatwostrawna, a podstawą powinna być duża ilość płynów - co zabezpieczy Panią przed odwodnieniem.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla dziecka cierpiącego na wymioty – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Nawadnianie dziecka podczas grypy jelitowej – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Co jeść, by nie wpaść w anoreksję? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Łagodzenie objawów grypy żołądkowej – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak można leczyć grypę żołądkową? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy warto stosować podczas grypy żołądkowej leki przeciwwymiotne typu Aviomarin? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy te dolegliwości mogą mieć związek z grypą żołądkową? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Grypa żołądkowa a karmienie piersią – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska