Dzień dobry,
Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa wskazuje, to taka, która nie obciąża nadmiernie układu trawiennego. Dozwolone jest jasne pieczywo, sucharki, biszkopty, biały ryż, płatki ryżowe, makaron. Odpowiednie będą też domowe wywary, warzywne lub mięsne najlepiej przygotowywane na drobiu. Samo mięso - w postaci gotowanej, w wodzie lub na parze, kurczak, indyk, cielęcina. Jeśli chodzi o owoce i warzywa najlepiej zacząć od gotowanych/pieczonych, i unikać warzyw ciężkostrawnych, taki jak kapustne, strączki, cebula, czosnek. Warzywa mogą być w postaci pure. Na początek taka dieta jest wskazana, jednak później w miarę możliwości dobrze byłoby z niej wyjść, gdyż mimo korzystnego wpływu na układ trawienny, ciężko dostarczyć w niej wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, czy błonnika.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty