Dzień dobry,
Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa wskazuje, to taka, która nie obciąża nadmiernie układu trawiennego. Dozwolone jest jasne pieczywo, sucharki, biszkopty, biały ryż, płatki ryżowe, makaron. Odpowiednie będą też domowe wywary, warzywne lub mięsne najlepiej przygotowywane na drobiu. Samo mięso - w postaci gotowanej, w wodzie lub na parze, kurczak, indyk, cielęcina. Jeśli chodzi o owoce i warzywa najlepiej zacząć od gotowanych/pieczonych, i unikać warzyw ciężkostrawnych, taki jak kapustne, strączki, cebula, czosnek. Warzywa mogą być w postaci pure. Na początek taka dieta jest wskazana, jednak później w miarę możliwości dobrze byłoby z niej wyjść, gdyż mimo korzystnego wpływu na układ trawienny, ciężko dostarczyć w niej wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, czy błonnika.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki błonnik przy diecie lekkostrawnej? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Czy mogę jeść zupę po tym zabiegu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Gotowanie i lekkostrawna dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty są dopuszczane w diecie wątrobowej? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść jajka na miękko? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta lekkostrawna w zespole jelitowo-żołądkowym przy luźnych stolcach – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar