Witam, w diecie lekkostrawnej zaleca się pieczywo pszenne, ewentualnie graham.Wszystko zależy od tego z jakiego powodu ta dieta ma być stosowana (stan zapalny? stan po operacji?) Za mało informacji w pytaniu....Pozdrawiam serdecznie
Najlepiej pieczywo pszenne.
Dieta lekkostrawna kieruje się zupełnie innymi zasadami niż dieta dla osób zdrowych i w takim przypadku jednak należy spożywać zwykłe, pszenne pieczywo. Pieczywo pełnoziarniste zawiera dużo błonnika, który działa drażniąco na cały przewód pokarmowy. U zdrowych osób jest to pożądane natomiast jeśli dzieje się coś co wymaga diety lekkostrawnej to jest to zdecydowanie szkodliwe.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze bułek kajzerek – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaki błonnik przy diecie lekkostrawnej? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Stłuszczenie wątroby a pieczywo w diecie – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Zasadność rezygnowania z białego pieczywa w diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Jaka bułka jest zdrowsza: kajzerka czy grahamka?
Grahamka uchodzi za zdrowszą alternatywę dla zwykł
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza