Witam
A z jakiego powodu ta dieta ?
Błonnik najlepiej z warzyw i owoców naturalnych
Witam,
Dieta lekkostrawna charakteryzuje się zmniejszoną podażą błonnika pokarmowego. Najlepiej jeżeli jest on spożywany w postaci produktów naturalnych - warzyw, owoców. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów i zastosowaniu odpowiednich technik kulinarnych można sprawić, że działa mniej drażniąco. Nie pisze Pan jednak dlaczego stosuje taką dietę np. czy jest ona podyktowana jednostką chorobową.
Pozdrawiam
Błonnik i dieta lekkostrawna się wykluczają. Dieta lekkostrawna powinna zawierać go jak najmniej więc chleb żytni na zakwasie nie powinien być spożywany podczas takiej diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dlaczego w diecie lekkostrawnej ogranicza się spożycie błonnika? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Możliwość jedzenia kaszy jaglanej na diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Suszone owoce i orzechy w diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta na odchudzanie i podwyższony cholesterol – odpowiada Ewa Kozłowska
- Błonnik a wapno w diecie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek