Witaj, Zdrowe odżywianie to urozmaicona dieta. Zarówno błonnik jak i wapń jest bardzo potrzebny organizmowi. Błonnik chroni przed chorobami, nowotworami jelit i układu pokarmowego, zwiększa uczucie sytości oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu i tłuszczu z pożywienia. Wapń zaś buduje kości, warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi oraz skurcz mięśni. Błonnik z warzyw, owoców, pieczywa pełnoziarnistego jest dostarczany a optymalnej ilości. Jednakże wiele osób z przyzwyczajenia dosypuje do jogurtu naturalnego, płatków otręby,które spożywane w dużych ilościach i często ograniczają wchłanianie wapnia z przetworów mlecznych i mleka. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty mają najwięcej błonnika? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Skuteczność stosowania błonnika – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak najlepiej stosować błonnik? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka jest rola błonnika w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wyeliminowanie mleka z diety dziecka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stosowanie błonnika a odchudzanie – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Pulsowanie w okolicy pępka a oczyszczanie jelit błonnikiem witalnym – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk