Witam,
W profilaktyce osteoporozy sama podaż wapnia nie wystarczy, gdyż niezbędna jest również witamina D (zwiększa wchłanianie wapnia od kości oraz przeciwdziała wydalaniu wapnia z organizmu), a także magnez i fluor.
W profilaktyce osteoporozy najważniejszy jest odpowiedni stosunek wapnia do fosforu, a produkty, które go posiadają to: mleko i jego przetwory oraz sery żółte. Do produktów bogatych w wapń należą również ser biały (94 mg) ser żółty (835 mg) mleko 2% (118 mg), fasola biała (163 mg), natka pietruszki (193 mg), orzechy laskowe (186 mg), dorsz 9 mg). Natomiast najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach (łosoś, tuńczyk), a dobrym źródłem fluoru jest zielona herbata. Ponadto codziennie wypijaj 2 szklanki wody wysokozmineralizowanej o zawartości wapnia powyżej 100mg/l i magnezu powyżej 50mg/l. W profilaktyce osteoporozy ważna jest również aktywność fizyczna, gdyż obciążenie kości zmusza komórki je budujące do większej aktywności, a tym samym syntezy.
Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek