Zawartość wapnia w produktach spożywczych

Usiłowałam znaleźć informacje o zawartości wapnia w poszczególnych produktach. Niestety nie udało mi się tego nigdzie odkopać. Macie może dostęp do takich informacji. Chciałabym się prawidłowo żywić pod tym względem, bo w rodzinie mam osteoporozę. Nie mam żadnych złamań jeszcze, czasami mnie coś zaboli w kręgosłupie, ale to chyba raczej są nerwobóle.

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Witam,

W profilaktyce osteoporozy sama podaż wapnia nie wystarczy, gdyż niezbędna jest również witamina D (zwiększa wchłanianie wapnia od kości oraz przeciwdziała wydalaniu wapnia z organizmu), a także magnez i fluor.

W profilaktyce osteoporozy najważniejszy jest odpowiedni stosunek wapnia do fosforu, a produkty, które go posiadają to: mleko i jego przetwory oraz sery żółte. Do produktów bogatych w wapń należą również ser biały (94 mg) ser żółty (835 mg) mleko 2% (118 mg), fasola biała (163 mg), natka pietruszki (193 mg), orzechy laskowe (186 mg), dorsz 9 mg). Natomiast najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach (łosoś, tuńczyk), a dobrym źródłem fluoru jest zielona herbata. Ponadto codziennie wypijaj 2 szklanki wody wysokozmineralizowanej o zawartości wapnia powyżej 100mg/l i magnezu powyżej 50mg/l. W profilaktyce osteoporozy ważna jest również aktywność fizyczna, gdyż obciążenie kości zmusza komórki je budujące do większej aktywności, a tym samym syntezy.
Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty