Dzień dobry,
Obecnie zostały zwikększone normy spożycia wapnia i witaminy D.
Oczywniście wartości te zależą od płci i wieku i dla wapnia wynoszą średnio 1200mg, a magnezu 400 - 1000 j.m (10 - 20 mikrogram).
Diieta w osteoporoznie to unikanie szczawianów, fosfaranów,nadmiaru fosforu, a także nadmiaru białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
W związku zaleca się w diecie warzywa i owoce, zwłasza suszone figi i morele, ser zółty (2plasterki na dobę), jogurty naturalne wzbogacene w wapń, kasza jaglana, gryczana, sezam, mak, woda mineralna wapniowo - magnezowa np. Staropolanka 2000, Muszynianka
Oczywiście na kości wspływa także aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości zapobiega osteoporozie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zależności pomiędzy nadczynnością tarczycy a osteoporozą – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Usunięcie tarczycy a stosowanie witaminy D – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Czy suplementacja witaminą D3 jest w tej sytuacji wskazana? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czy możliwe jest, że przy przyjmowaniu witaminy D moje kości jeszcze trochę chociaż zwiększą obwód? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Czy mam nadal brać tę witaminę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Poziom witaminy D a parathormon i wapń – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyjmowanie witaminy D w dawce 4000 na depresję – odpowiada Dr n. med. Adrian Kostulski
- Karmienie dziecka butelką i suplementacja witaminy D – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Stosowanie witaminy D przy osteoporozie – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
artykuły
Jedz codziennie, by mieć mocne kości. Te produkty chronią przed osteoporozą
Z wiekiem masa kostna ulega naturalnemu zmniejszen
"Doskonałe źródło kolagenu". Jedz, by stawy i kości nie bolały
Nie tylko nabiał przyczynia się do zdrowia kości.
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f