Zapytaj lekarza

7 4 2 , 7 8 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza

jakie są obecne normy dla spożycia wapnia i witaminy D? na jakie jeszcze składniki pokarmowe powinnam zwrócić uwagę aby ustrzec się przed osteoporozą? gdzie ich szukać?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Bóle kręgosłupa

Spędzamy zbyt wiele czasu w pozycji siedzącej. Prowadzi to do bólu pleców. Warto wstać,przejść się. Zredukujemy wtedy dolegliwości bólowe kręgosłupa.

Dzień dobry,

Obecnie zostały zwikększone normy spożycia wapnia i witaminy D.
Oczywniście wartości te zależą od płci i wieku i dla wapnia wynoszą średnio 1200mg, a magnezu 400 - 1000 j.m (10 - 20 mikrogram).

Diieta w osteoporoznie to unikanie szczawianów, fosfaranów,nadmiaru fosforu, a także nadmiaru białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.

W związku zaleca się w diecie warzywa i owoce, zwłasza suszone figi i morele, ser zółty (2plasterki na dobę), jogurty naturalne wzbogacene w wapń, kasza jaglana, gryczana, sezam, mak, woda mineralna wapniowo - magnezowa np. Staropolanka 2000, Muszynianka

Oczywiście na kości wspływa także aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości zapobiega osteoporozie.

Dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy