Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza

jakie są obecne normy dla spożycia wapnia i witaminy D? na jakie jeszcze składniki pokarmowe powinnam zwrócić uwagę aby ustrzec się przed osteoporozą? gdzie ich szukać?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.

Dzień dobry,

Obecnie zostały zwikększone normy spożycia wapnia i witaminy D.
Oczywniście wartości te zależą od płci i wieku i dla wapnia wynoszą średnio 1200mg, a magnezu 400 - 1000 j.m (10 - 20 mikrogram).

Diieta w osteoporoznie to unikanie szczawianów, fosfaranów,nadmiaru fosforu, a także nadmiaru białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.

W związku zaleca się w diecie warzywa i owoce, zwłasza suszone figi i morele, ser zółty (2plasterki na dobę), jogurty naturalne wzbogacene w wapń, kasza jaglana, gryczana, sezam, mak, woda mineralna wapniowo - magnezowa np. Staropolanka 2000, Muszynianka

Oczywiście na kości wspływa także aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości zapobiega osteoporozie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty