Dzień dobry,
Obecnie zostały zwikększone normy spożycia wapnia i witaminy D.
Oczywniście wartości te zależą od płci i wieku i dla wapnia wynoszą średnio 1200mg, a magnezu 400 - 1000 j.m (10 - 20 mikrogram).
Diieta w osteoporoznie to unikanie szczawianów, fosfaranów,nadmiaru fosforu, a także nadmiaru białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
W związku zaleca się w diecie warzywa i owoce, zwłasza suszone figi i morele, ser zółty (2plasterki na dobę), jogurty naturalne wzbogacene w wapń, kasza jaglana, gryczana, sezam, mak, woda mineralna wapniowo - magnezowa np. Staropolanka 2000, Muszynianka
Oczywiście na kości wspływa także aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości zapobiega osteoporozie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zależności pomiędzy nadczynnością tarczycy a osteoporozą – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Usunięcie tarczycy a stosowanie witaminy D – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Czy możliwe jest, że przy przyjmowaniu witaminy D moje kości jeszcze trochę chociaż zwiększą obwód? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Czy suplementacja witaminą D3 jest w tej sytuacji wskazana? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czy mam nadal brać tę witaminę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Poziom witaminy D a parathormon i wapń – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyjmowanie witaminy D w dawce 4000 na depresję – odpowiada Dr n. med. Adrian Kostulski
- W jakim wieku najwcześniej może pojawić się osteoporoza? – odpowiada Lek. Karolina Kropiewnicka-Buczek
- Jaki rodzaj witaminy D powinno stosować się u osoby starszej jako wspomaganie przy chorobie nowotworowej i osteoporozie? – odpowiada Magdalena StusiĹska
artykuły
Jak zapobiec osteoporozie?
Osteoporoza nie bez powodu nazywana jest "cich
''Cicha złodziejka''. W Polsce z jej powodu cierpi prawie 3 miliony osób
W Polsce na osteoporozę choruje ok. 2,8 mln osób.
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f