Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?
Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.
Dzień dobry,
Obecnie zostały zwikększone normy spożycia wapnia i witaminy D.
Oczywniście wartości te zależą od płci i wieku i dla wapnia wynoszą średnio 1200mg, a magnezu 400 - 1000 j.m (10 - 20 mikrogram).
Diieta w osteoporoznie to unikanie szczawianów, fosfaranów,nadmiaru fosforu, a także nadmiaru białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
W związku zaleca się w diecie warzywa i owoce, zwłasza suszone figi i morele, ser zółty (2plasterki na dobę), jogurty naturalne wzbogacene w wapń, kasza jaglana, gryczana, sezam, mak, woda mineralna wapniowo - magnezowa np. Staropolanka 2000, Muszynianka
Oczywiście na kości wspływa także aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości zapobiega osteoporozie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zależności pomiędzy nadczynnością tarczycy a osteoporozą – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Stosowanie witaminy D przy osteoporozie – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Czy mam nadal brać tę witaminę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Suplementacja witamin D3 i K2 przy osteoporozie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy możliwe jest, że przy przyjmowaniu witaminy D moje kości jeszcze trochę chociaż zwiększą obwód? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Suplementacja witaminy K2 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Podejrzenie densytometrii przy osteoporozie – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Usunięcie tarczycy a stosowanie witaminy D – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Co oznacza wynik badania poziomu witaminy D? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jaki rodzaj witaminy D powinno stosować się u osoby starszej jako wspomaganie przy chorobie nowotworowej i osteoporozie? – odpowiada Magdalena StusiĹska