Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej

Witam jestem na diecie wegąńskiej i mam Prosblem z zaspokojeniem dziennej dawki potasu i w szególności wapnia. Czy poleciłaby mi pani jaeś produkty które są najbogatsze w te pierwiastki?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Witam,
by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas i wapń należy stosować urozmaiconą dietę. Wyszczególnić w jadłospisie pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce suszone( zwłaszcza morele i figi), nasiona roślin strączkowych. Dobrym źródłem są też awokado i banany a z warzyw szpinak, brokuły, marchew, marchew, buraki i pomidory.
Spożycie np. 100 gr suszonych moreli dostarcza 1700 mg potasu. Dobrym pomysłem może być również mleko roślinne migdałowe lub ryżowe.
Odpowiednia podaż potasu jest bardzo istotna ponieważ wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek i równowagę wodno- elektrolitową.
Z kolei w przypadku wapnia odpowiada on przede wszystkim za prawidłowy wzrost i rozwój kości a jego niedobór może prowadzić do krzywicy i osteoporozy. Dodatkowo jest ważnym elementarz prawidłowej czynności serca i pracy mięśni.
Do jego dobrych źródeł zalicza się jarmuż, rzepa, mleko roślinne, brokuły, soja, masło migdałowe, suszone morele i figi, sezam i mak świeżo mielony, koper włoski.

Pozdrawiam

0

Potas: pomidory, ziemniaki banany, marchew, seler, owoce
Z wapniem jest trudniej: orzechy, migdały, mak, sezam, mąki i kasze, kakao, warzywa strączkowe. Wapń z warzyw jest słabo przyswajalny, proszę zadbać również o odpowiednią ilość magnezu, suplementację wit. D.

Pozdrawiam.

Joanna Arciszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty