Dzień dobry,
najlepszą formą uzupełniania ewentualnych niedoborów jest odpowiednia dieta.
Prawidłowy poziom wapnia we krwi to 2,1–2,6 mmol/l (według innych oznaczeń 8,5–10,5 mg/dl).
Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte). Zawierają 6-10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe (to wynik procesów technologicznych). Niestety, żółte sery mają sporo tłuszczu i są kaloryczne, dlatego nie możemy się nimi objadać bez ograniczeń. Dwa plastry dziennie wystarczą. Wapń znajduje się też w serkach topionych i śmietanie, ale to także produkty wysokokaloryczne. Jeśli ktoś jest uczulony na białko mleka krowiego, może skusić się na mleko kozie i jego przetwory. Wywołuje znacznie mniej alergii, natomiast zawiera więcej wapnia niż krowie.
Żelazo: normy w badaniu biochemicznym
kobiety - 6,6-26 mmol/l (37-145 mg/dl)
mężczyźni - 10,6-28,3 mmol/l (50-158 mg/100dl). Żelazo, które jest dostarczane z pożywieniem można podzielić na dwa rodzaje: hemowe, które jest pochodzenia zwierzęcego oraz niehemowe – pochodzenia roślinnego. Żelazo dostarczane z mięsem łatwiej się wchłania i charakteryzuje się wyższą biodostępnością w porównaniu do żelaza dostarczanego z pokarmem roślinnym.
Norma dla potasu to 3,5-5 mmol/l.
Potas występuje we wszystkich produktach z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Ale najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Jednak z jedzeniem tych produktów nie przesadzajmy, bo są kaloryczne. Nie żałujmy sobie natomiast pomidorów i ich przetworów. Dobrym źródłem potasu są też ziemniaki, a także owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste.
Stąd jak widać najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety - warto skorzystać z porad dietetyka, który opracuje dla Pana odpowiedni jadłospis.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Najlepiej zapytać doświadczonego farmaceuty, można to zrobić w aptece. Jednak proszę pamiętać, że dieta jest lepszym rozwiązaniem. Składniki odżywcze najlepiej wchłaniają się z produktów spożywczych. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, takie jak ser żółty, twaróg, jogurt. Sporo tego pierwiastka dostarczają też sardynki jedzone razem z ośćmi.
Najbogatszym źródłem magnezu jest kakao, kasza gryczana, warzywa strączkowe, orzechy. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoboru jest picie wody wysokozmineralizowanej.
Natomiast najwięcej potasu zawierają suszone morele, awokado, figi, jabłka, rodzynki, śliwki i banany. Duże pokłady potasu znajdują się również w pomidorach, ziemniakach, szpinaku. Aby uzupełnić niedobory, jadaj także owoce cytrusowe.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com, 515 090 252
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poziom potasu 6 mmol – odpowiada Ewa Kozłowska
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaką dietę stosować przy spadku potasu i dużej ilości stresu? – odpowiada Mgr Magdalena Hanna Nagrodzka
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Które produkty zawierają wapń? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść, aby zlikwidować wysoki poziom potasu we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co może jeść osoba z dieta ubogą w białko i potas? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na zdrowe kości Osteoporoza to schorzenie
Jedz zamiast mięsa. Dzięki błonnikowi zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego
Od dawna przekonuje się nas, że aby utrzymać zdrow