Witam,
powinna Pani ograniczyć produkty bogate w potas. Najwięcej posiadają go: suche nasiona roślin strączkowych, , kakao, czekolada, orzechy włoskie, suszone śliwki, rodzynki, figi, banany, grzyby, owoce cytrusowe, awokado, pomidory, ziemniaki, marchew, kasza gryczana. Jednak proszę być pod stałą kontrolą lekarską i monitorować na bieżąco poziom tego pierwiastka, gdyż zbytnie obniżenie potasu prowadzi do problemów zdrowotnych.Przy niedoborze potasu często zdarzają się nieprawidłowości w funkcjonowaniu mięśni: skurcze mięśniowe, bóle mięśni, osłabienie mięśni, samoistne drżenie mięśni łydek czy ud, drętwienie kończyn dolnych.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niewydolność nerek i dieta niskopotasowa – odpowiada Lek. Zbigniew Sycz
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jak w naturalny sposób obniżyć poziom potasu? – odpowiada Mgr Magdalena Łącka
- Co jeść, aby zlikwidować wysoki poziom potasu we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Poziom potasu 6 mmol – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Czy jest lepszy lek bądź suplement, który podwyższy mi potas/wapń/żelazo? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta na obniżenie potasu w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy leki tego typu zaburzają wchłanianie potasu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas