Witam,
przyczyną hiperkaliemii może być min. nadmiar potasu w diecie przy niedostatecznym wydalaniu tego pierwiastka przez nerki, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, niedotlenienie tkanek. Może także występować przy stosowaniu leków stosowanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Decyzję co do leczenia takiego stanu może podjąć tylko i wyłącznie lekarz. Dietetyk może zalecić dietę o obniżonej zawartości potasu. Największym ograniczeniom podlegają produkty bogate w potas, do których należą: ziemniaki (aby, obniżyć ilość potasu można stosować metodę 2 krotnego gotowania), suszone owoce, banany, awokado, owoce cytrusowe, śliwki, pomidory i przetwory z pomidorów, suche nasiona roślin strączkowych oraz kasza gryczana. W przypadku nadmiaru potasu we krwi. Zaleca się także zwiększone spożycie płynów. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co jeść, aby zlikwidować wysoki poziom potasu we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Niewydolność nerek i dieta niskopotasowa – odpowiada Lek. Zbigniew Sycz
- Co robić, aby obniżyć potas? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Sposoby na zmniejszenie potasu w organizmie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Czy jest lepszy lek bądź suplement, który podwyższy mi potas/wapń/żelazo? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego unikać, by obniżyć poziom potasu? – odpowiada Ewa Zawidzka