Zapytaj lekarza

7 4 0 , 3 2 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niewydolność nerek i dieta niskopotasowa

Mam niewydolnosc nerek gfr 26, mocznik 60, sod wapn w normie,cukier 106, ale na obecna chwile wysoki potas 5,5 obnizany Diuwerem.W internecie znajduje sprzeczne informacje na temat zawartosci potasu w produktach.Ile minimalnie moge go dziennie przyjmowac? Jak pogodzic diete niskobialkowa z niskopotasowa? Jaka wode najlepiej pic, wypijam 2,5 l dziennie.Pracuje i czy i z czym moge robic sobie kanapki, chleb sama pieke. O chorobie dowiedzialam sie niedawno
KOBIETA, 52 LAT ponad rok temu

Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Z potasem sprawa wygląda tak, że jest to jon, którego miejscem jest wnętrze komórek, stąd jest go mniej we krwi niż sodu. Dietą niczego Pani nie zrobi, żeby obniżyć poziom potasu. Należy jeść i pić normalnie. Zwiększając jedynie diurezę czyli stosować leki moczopędne - one dobrze eliminują potas (diuretyki pętlowe). Oczywiście powinna być Pani pod stałą kontrolą nefrologa.

Specjalista w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii. Absolwent Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. Przez wiele lat zawodowo związany z 4. Wojskowym Szpitalem Klinicznym we Wrocławiu. Współtwórca programu transplantacji kończyn w Szpitalu Św. Jadwigi w Trzebnicy, gdzie przeprowadzono pierwszą w Polsce udaną operację przeszczepienia ręki. W 2014 roku oznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi przez prezydenta RP.
0

Najprostszym sposobem, aby obniżyć zawartość potasu w diecie jest podwójne gotowanie i moczenie warzyw.
Przykładowo ziemniaki - przed ugotowaniem proszę je namoczyć w zimnej wodzie (nawet na kilka godzin), następnie wodę wylać, wlać nową, zagotować ziemniaki - odlać wodę i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości.
Warto zakupić pieczywo niskobiałkowe, które jest ubogie w potas.

Proszę też unikać produktów bogatych w ten pierwiastek: czekolada i wyroby czekoladowe, kakao, orzechy, nasiona roślin strączkowych, kasza (szczególnie gryczana jest bogata w potas), owoce suszone (śliwki, figi), banany, owoce cytrusowe, awokado, grzyby, marchew, pomidory (szczególnie ketchup i koncentrat pomidorowy).

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy