Kurkuma w zupie a jej właściwości

Czy kurkuma dodana do gorącej zupy traci swoje właściwości? Istnieje teza, że każda żywność gotowana powyżej 40st traci swe właściwości lub zdecydowaną ich większość. Jak to się ma z kurkumą?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Witam, właściwości kurkumy dodanej do zupy zostaną zachowane. Ważne, aby nie gotować kurkumy zbyt długo, czyli dodać na koniec gotowania.

0

Nie, kurkuma nie traci swoich właściwości. Do posiłków z kurkumą warto dodać ostre przyprawy np. czarny pieprz lub chilli, które wspomagają wchłanianie się kurkumy - wiele badań pokazało, że przyswajanie kurkumy zwiększa się w w takim towarzystwie.


pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty