Witam, źródeł podwyższonego potasu jest wiele m.in.: nadmierna podaż potasu, upośledzenie jego wydalania przez nerki, głodzenie, nieleczona cukrzyca, niektóre leki. Nie pisze Pani jednak czy na coś choruje i czy stosuje jakieś leki, więc ciężko jest określić jaką dietę powinna Pani stosować. Proszę jednak unikać produktów zawierających duże ilości potasu tj: morele suszone, figi suszone, awokado, banany, ziemniaki, seler,kiwi, pomidory, grejpfruty, kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane.
Pozdrawiam
Justyna Siwek, dietetyk
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Jaka dieta przy hiperkaliemii? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Bardzo proszę o interpretację podanych wyników badań – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Czy suszone morele mają w sobie dużo magnezu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy leki tego typu zaburzają wchłanianie potasu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co może jeść osoba z dieta ubogą w białko i potas? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie są dobre źródła nikotynamidu? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jaki wpływ na organizm ma wzrost poziomu sodu? – odpowiada Kamila Ziemann