Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Dzień dobry,

Amid kwasu nikotynowego, o który pani pyta to postać witaminy PP/ B3 (niacyny) i występuje on w produktach pochodzenia roślinnego. Bogatym źródłem są orzechy arachidowe, zarodki i otręby pszenne i żytnie, kasza gryczana, jęczmienna, nasiona roślin strączkowych, pomidory, płatki owsiane, brokuły, brukselka, banany, kiwi, morele (wymieniłam w kolejności malejącej). Natomiast inna postać niacyny - kwas nikotynowy znajduje się w większych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso kurczaka, indyka, wątróbka, mięso wieprzowe, ryby (łosoś, makrela).
Ciekawą rzeczą jest fakt, iż nasz organizm sam potrafi ja wytwarzać za pomocą flory bakteryjnej jelit (szczególnie tych acidofilnych) oraz tryptofanu (aminokwasu egzogennego), ważną rzeczą jest zatem aby wspomagać ta produkcję odpowiednią ilością i jakością przyjmowanego błonnika :)
Pozdrawiam, Małgosia Jezierska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty