Czy przy podanym poziomie kwasu moczowego należy przyjmować leki?

Kwas Moczowy Witam odebrałem wyniki Kwasu moczowego 6,9- norma od 3,5-7,2 ? czy trzeba przyjmować jakieś leki na zbicie go ?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam ciepło

Konieczna jest konsultacja z lekarzem
Dobór ewentualnego leku oraz dawki
Ważne jest również postępowanie dietetyczne
Tak aby dostarczać z pożywieniem jak najmniej związków purynowych przyczyniających się do wzrostu kwasu moczowego.
Bez właściwego postępowania dietetycznego sama farmakoterapia będzie nie do końca skuteczna.

Będą zwiększane dawki leku, bo kwas moczowy w dalszym ciągu będzie powstawał w ilościach przekraczających możliwości wykorzystania przez organizm.

To co najbardziej podnosi poziom kwasu moczowego we krwi to:
mięso, wędliny (wołowina, mostek, parówki, kaszanka, kiełbasy), ryby (lin, flądra), warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska),suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak owoce (banan, melon) produkty niebezpieczne/można je spożywać sporadycznie, nigdy w trakcie napadu dny: ryby (dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź); skorupiaki (krewetki); niektóre mięsa(cielęcina, jagnięcina, wołowina, karkówka, wieprzowina, szynka, drób, dziczyzna-gęś, zając) podroby; część warzyw (brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por); grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).

Z tych produktów warto rezygnować albo przynajmniej ograniczać do możliwego minimum

Aby ułożyć poprawne dobrze zbilansowaną dietę należy współpracować z rozsądnym dietetykiem

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty