Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Witam ciepło
Konieczna jest konsultacja z lekarzem
Dobór ewentualnego leku oraz dawki
Ważne jest również postępowanie dietetyczne
Tak aby dostarczać z pożywieniem jak najmniej związków purynowych przyczyniających się do wzrostu kwasu moczowego.
Bez właściwego postępowania dietetycznego sama farmakoterapia będzie nie do końca skuteczna.
Będą zwiększane dawki leku, bo kwas moczowy w dalszym ciągu będzie powstawał w ilościach przekraczających możliwości wykorzystania przez organizm.
To co najbardziej podnosi poziom kwasu moczowego we krwi to:
mięso, wędliny (wołowina, mostek, parówki, kaszanka, kiełbasy), ryby (lin, flądra), warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska),suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak owoce (banan, melon) produkty niebezpieczne/można je spożywać sporadycznie, nigdy w trakcie napadu dny: ryby (dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź); skorupiaki (krewetki); niektóre mięsa(cielęcina, jagnięcina, wołowina, karkówka, wieprzowina, szynka, drób, dziczyzna-gęś, zając) podroby; część warzyw (brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por); grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).
Z tych produktów warto rezygnować albo przynajmniej ograniczać do możliwego minimum
Aby ułożyć poprawne dobrze zbilansowaną dietę należy współpracować z rozsądnym dietetykiem
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Eliza Gosławska
- Żywienie przy podagrze – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jaka dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jak sobie radzić ze wzdęciami i zatrzymywaniem gazów? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przy poziomie 9,1 kwasu moczowego należy stosować leki na jego obniżenie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wynik badania kwasu moczowego a dna moczanowa – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Puryny - źródła, właściwości i nadmiar
Puryny to naturalne związki chemiczne, które wchod
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
David Attenborough ma 96 lat. Twierdzi, że długowieczność to zasługa wykluczenia tego produktu
96-letni David Attenborough przyznał, że sekretem