Jak sobie radzić ze wzdęciami i zatrzymywaniem gazów?

Witam! Mam 49 lat i od kilku borykam się z problemem wzdęć i zatrzymywaniem gazów. Powoduje to ból brzucha, uczucie ciężkości itp. Miałam już wiele badań: kolonoskopię, rektoskopię, endoskopię. Badania wykazały opuszczony żołądek (leży na miednicy) i nic poza tym. USG jamy brzusznej robię średnio raz do roku. I nic, a ja źle się czuję. Wiele pokarmów wyeliminowałam z diety: surowe, wzdymające, ostre. Owszem, zdiagnozowano IBS, ale jak sobie radzić - tego nie wie nikt, a tym bardziej ja. Najgorsze jest zatrzymywanie gazów i rozsadzanie przez to brzucha. Co robić?

KOBIETA, 49 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie!
Twoje objawy rzeczywiście wskazują na zespół jelita nadwrażliwego. Jest to najczęstsza choroba przewodu pokarmowego. Objawia się tym, że jelita po jedzeniu kurczą się mocniej i częściej niż zwykle. W efekcie objawia się to poprzez bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia. Ponadto objawy nasilają się w chwilach zdenerwowania. Nie występują zaś w nocy i gdy jesteśmy zrelaksowani.
Prawidłowa terapia obejmuje zmianę diety, środki farmakologiczne, ale i psychoterapię (pozwala zapanować nad stresem). Dobre efekty daje zmiana stylu życia i ruch na świeżym powietrzu, np. praca fizyczna, gimnastyka. Zmiana sposobu odżywiania to jednak najważniejszy element terapii. Najlepiej sprawdza się dieta lekkostrawna, modyfikowana zależnie od postaci choroby.
Uniwersalne zasady żywienia przy nadwrażliwości jelit:
-
jedz regularnie 4-5 mniejszych posiłków,
- unikaj jedzenia w pośpiechu oraz na stojąco,

-
spożywaj posiłki ciepłe i przygotowywane w domu,
- zastosuj gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii czy na ruszcie (wykluczone jest smażenie na tłuszczu),

-
tłuszcz wywołuje skurcze jelit - unikaj więc tłustych wędlin, pasztetów, konserw mięsnych, wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny, gęsi, kaczek,
- używaj olejów roślinnych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe,

-
spożywaj wędliny drobiowe, polędwica, szynka, cielęcina, indyki, kurczaki, jagnięcina, króliki i chude ryby (pstrąg, lin, karmazyn, dorsz, sandacz, flądra, okoń, szczupak, mintaj),
-
używaj łagodnych przypraw: soku z cytryny, melisy, koperku, pietruszki, majeranku, cynamonu, goździków, wanilii, bazylii, estragonu, ziół prowansalskich, tymianku, kminku i anyżku,
-
pij dużo wody oraz soków (bez cukru!),
- ogranicz mocną kawę, herbatę i alkohol (kofeina i teina mogą nasilać dolegliwości).

 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty