Problemy z układem pokarmowym w czasie kuracji antybiotykami

Mam 24 lata. Przez ponad miesiąc brałam antybiotyki i leki przeciwzapalne. Po kuracji zaczęły się u mnie problemy jelitowe: bóle w dole brzucha, biegunki, wzmożona i głośna perystaltyka. Zauważyłam też śluz w stolcu. Brałam Debretin, później Tribux forte, ale poprawa była chwilowa. Cały czas biorę probiotyki. Staram się jeść małe, lekkostrawne posiłki, nie piję mleka, alkoholu ani kawy. Upłynęły już prawie 3 miesiące i chociaż biegunki minęły, ja wciąż odczuwam wzdęcia, bulgotanie, piszczenie, a czasami bóle brzucha. W dodatku mam powiększone podbrzusze. Czy odbudowa flory jelit po antybiotykoterapii trwa tak długo, czy coś jest nie tak? Co powinnam jeść, a czego unikać? Dodam jeszcze, że prowadzę siedzący tryb życia, a słyszałam, że ruch jest wskazany przy dolegliwościach jelitowych, czy to prawda?

KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Lek. Magdalena Szymańska
65 poziom zaufania

Dzień dobry!

Miesiąc antybiotykoterapii połączonej z lekami przeciwzapalnymi może mieć bardzo zły wpływ na układ pokarmowy. Jeżeli osłona nie była stosowana od samego początku to faktycznie mogło dojść do uszkodzenia naturalnej bariery ochronnej a także do zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej. Odbudowa równowagi może potrwać jakiś czas, zależy od szkód wyrządzonych przez terapię.

Jeżeli chodzi o prezentowane objawy to mogą być one skutkiem stosowanego leczenia, ale może też być to sprawa dodatkowa. Z opisanych objawów można podejrzewać, iż może to być również zespół jelita drażliwego.

Gdyby diagnoza się potwierdziła to przedstawiam kilka zasad dotyczących żywienia:

- należy spożywać regularnie 4-5 mniejszych posiłków, unikać jedzenia w pośpiechu, na stojąco,
- posiłki powinny być ciepłe i przygotowywane w domu,
- wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii, na ruszcie,
- nie powinno się smażyć na tłuszczu,
- unikać produktów bogatych w tłuszcz,
- wskazane są wędliny drobiowe, polędwica, szynka, cielęcina, indyki, kurczaki, jagnięcina, króliki i chude ryby,
- stosowanie łagodnych przypraw: sok z cytryny, melisa, koperek, pietruszka, majeranek, cynamon, goździki, wanilia, bazylia, estragon,
- należy pić dużo wody oraz soków bez cukru.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty