Burczenie w brzuchu a przyczyny i zapobieganie

Witam. Moim problemem jest nadmierne burczenie w brzuchu. Wydaje mi się, że jest to związane ze stresem. Czy burczenie w brzuchu może być objawem nerwicy? Zawsze mój brzuch daje o sobie znać, kiedy tego nie chcę. Czyli kiedy jestem na wykładzie i jest grobowa cisza, kiedy jestem ze znajomymi i siedzimy na ławce. Jest to dla mnie dość uporczywe i zastanawiam się jaka może być przyczyna nadmiernego burczenia w brzuchu. Czy takie burczenie w brzuchu może być objawem jakiejś choroby? Dodam, że jem regularnie 5 posiłków dziennie, nie piję gazowanych napoi i nigdy nie jest to z głodu. Kiedyś tego nie miałam. Zaczęło się, kiedy zaczęłam studiować. W domu nie mam tych przypadłości. Bardzo proszę o poradę, może jakieś tabletki? Może są jakieś sposoby zapobiegania burczeniu w brzuchu? Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy.
Jeżeli często burczy ci w brzuchu, miewasz wzdęcia, zaparcia lub biegunki - możliwe, że cierpisz na nadwrażliwe jelito. Wtedy konieczna jest zmiana diety, ponieważ z tym schorzeniem same leki sobie nie poradzą.
Zespół drażliwego jelita to najczęstsza choroba przewodu pokarmowego - cierpi na nią co piąty Polak. Objawia się tym, że jelita po jedzeniu kurczą się mocniej i częściej niż zwykle. W efekcie męczą nas bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia. Charakterystyczne są niepełne wypróżnienia oraz uczucie pełności nawet po skromnym posiłku. Objawy nasilają się w chwilach zdenerwowania. Nie występują zaś w nocy i gdy jesteśmy zrelaksowani.
W terapii stosuje się środki farmakologiczne, ale i psychoterapię (pozwala zapanować nad stresem). Dobre efekty daje zmiana stylu życia i ruch na świeżym powietrzu, np. praca fizyczna, gimnastyka. Ale zmiana sposobu odżywiania to najważniejszy element terapii. Najlepiej sprawdza się dieta łatwo strawna, modyfikowana zależnie od postaci choroby.
Uniwersalne zasady żywienia przy nadwrażliwości jelit:
-
By nie obciążać przewodu pokarmowego, jedz regularnie 4-5 mniejszych posiłków. Unikaj jedzenia w pośpiechu, na stojąco.
-
Posiłki powinny być ciepłe i przygotowywane w domu. Wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii, na ruszcie. Wykluczone jest smażenie na tłuszczu.
-
Tłuszcz wywołuje skurcze jelit - unikaj więc tłustych wędlin, pasztetów, konserw mięsnych, wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny, gęsi, kaczek. Możesz używać niewielkiej ilości masła (tłuszcz mleczny jest dobrze trawiony), olejów roślinnych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe.
-
Wskazane są wędliny drobiowe, polędwica, szynka, cielęcina, indyki, kurczaki, jagnięcina, króliki i chude ryby (pstrąg, lin, karmazyn, dorsz, sandacz, flądra, okoń, szczupak, mintaj).
-
Używaj łagodnych przypraw: soku z cytryny, melisy, koperku, pietruszki, majeranku, cynamonu, goździków, wanilii, bazylii, estragonu, ziół prowansalskich, tymianku, kminku i anyżku.
-
Pij dużo wody oraz soków (bez cukru!), ogranicz mocną kawę, herbatę i alkohol. Kofeina i teina mogą nasilać dolegliwości.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty