Witam, najważniejsze w leczeniu hiperkaliemii jest ustalenie przyczyny. Natomiast jeżeli jest już Pani leczona a dieta ma stanowić wsparcie kuracji to należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wyeliminowanie produktów o wysokiej zawartości potasu. Do pokarmów szczególnie bogatych w potas zalicza się: owoce takie jak melon, banany, cytrusy, morele, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, śliwki, ananas, szczególnie bogate w potas są owoce suszone!!! Wśród warzyw należy wyeliminować warzywa strączkowe, korzeniowe (buraki, seler, pietruszka) awokado, ziemniaki, brokuł, pomidory, kapusta, boćwina, natka pietruszki. Poza tym bogate w potas są produkty z zbożowe z pełnego przemiału: kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane, zarodki pszenne, otręby pszenne. Dużo potasu znajduje się również w czekoladzie, kakao i drożdżach, należy więc uważać na te produkty. W umiarkowanym ilościach należy spożywać mięso i wędliny. Niską zawartość potasu znajdziemy w białej mące, kaszy mannej, kaszy kukurydzianej, białym ryżu. Bezpieczny jest nabiał, sery żółte jaja. Poza wymienionymi owocami i warzywami, pozostałe należy spożywać w miarę możliwości na surowo. Bardzo mało potasu zawierają czarne jagody, teraz akurat jest sezon więc polecam. Należy pamiętać, że wody mineralne również zawierają jony potasowe, unikać należy przypraw z chlorkiem potasowym, np. soli potasowej oraz produktów konserwowanych sorbinianem potasu. Ponieważ jest to dieta wykluczająca wiele pełnowartościowych produktów, należy rozważyć suplementację witamin ale koniecznie pod kontrolą lekarza.

0

witam, to bardzo powazna choroba i niewystarczy tylko podac informacji jakie produkty powinna Pani jesc a jakich unikac potzrebny jest konkretny plan zywienia, zapraszam do wysłania emaila moge taki plan zywienia ustalic dla Pani indywidualnie
kontakt@lucynamichalak.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty