Dieta śródziemnomorska
Witam, najważniejsze w leczeniu hiperkaliemii jest ustalenie przyczyny. Natomiast jeżeli jest już Pani leczona a dieta ma stanowić wsparcie kuracji to należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wyeliminowanie produktów o wysokiej zawartości potasu. Do pokarmów szczególnie bogatych w potas zalicza się: owoce takie jak melon, banany, cytrusy, morele, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, śliwki, ananas, szczególnie bogate w potas są owoce suszone!!! Wśród warzyw należy wyeliminować warzywa strączkowe, korzeniowe (buraki, seler, pietruszka) awokado, ziemniaki, brokuł, pomidory, kapusta, boćwina, natka pietruszki. Poza tym bogate w potas są produkty z zbożowe z pełnego przemiału: kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane, zarodki pszenne, otręby pszenne. Dużo potasu znajduje się również w czekoladzie, kakao i drożdżach, należy więc uważać na te produkty. W umiarkowanym ilościach należy spożywać mięso i wędliny. Niską zawartość potasu znajdziemy w białej mące, kaszy mannej, kaszy kukurydzianej, białym ryżu. Bezpieczny jest nabiał, sery żółte jaja. Poza wymienionymi owocami i warzywami, pozostałe należy spożywać w miarę możliwości na surowo. Bardzo mało potasu zawierają czarne jagody, teraz akurat jest sezon więc polecam. Należy pamiętać, że wody mineralne również zawierają jony potasowe, unikać należy przypraw z chlorkiem potasowym, np. soli potasowej oraz produktów konserwowanych sorbinianem potasu. Ponieważ jest to dieta wykluczająca wiele pełnowartościowych produktów, należy rozważyć suplementację witamin ale koniecznie pod kontrolą lekarza.
witam, to bardzo powazna choroba i niewystarczy tylko podac informacji jakie produkty powinna Pani jesc a jakich unikac potzrebny jest konkretny plan zywienia, zapraszam do wysłania emaila moge taki plan zywienia ustalic dla Pani indywidualnie
kontakt@lucynamichalak.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka dieta jest najskuteczniejsza w cukrzycy typu 2? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jaką dietę i jaką rehabilitację stosować w polineuropatii alkoholowej? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jaka dieta przy nadczynności tarczycy? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Jak mądrze zrobić zapasy żywności?
W obecnej sytuacji ruszamy do sklepów robiąc duże