Witaj,
Najwięcej błonnika zawierają otręby około 42g / 100g. Łyżka otrębów pszennych zawiera około 1,7g błonnika. Przy czym otręby zawierają sporo kwasu fitnowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu.
Dlatego wskazane jest spożywanie błonnika z kaszami, płatkami owsianymi, pieczywem żytnim, warzywami owocami.
Zawartość błonnika w niektórych produktach spożywczych została przedstawiona w tych artykułach:
http://portal.abczdrowie.pl/blonnik i http://portal.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-blonnik.
Pozdrawiam,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Błonnik a wapno w diecie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jak najlepiej stosować błonnik? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Stosowanie błonnika a odchudzanie – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
artykuły
Domowe sposoby na zaparcia - nawodnienie, dieta
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz
Błonnik - rodzaje, działanie i wpływ na organizm
Błonnik pokarmowy to grupa substancji, które pełni
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob