Witaj,
Najwięcej błonnika zawierają otręby około 42g / 100g. Łyżka otrębów pszennych zawiera około 1,7g błonnika. Przy czym otręby zawierają sporo kwasu fitnowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu.
Dlatego wskazane jest spożywanie błonnika z kaszami, płatkami owsianymi, pieczywem żytnim, warzywami owocami.
Zawartość błonnika w niektórych produktach spożywczych została przedstawiona w tych artykułach:
http://portal.abczdrowie.pl/blonnik i http://portal.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-blonnik.
Pozdrawiam,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Błonnik a wapno w diecie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak najlepiej stosować błonnik? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie błonnika a odchudzanie – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
artykuły
Selen wspiera tarczycę, odporność i serce. W jakich produktach go szukać?
Ten składnik mineralny ma wpływ na prawidłowe funk
Wysokoprzetworzony i kaloryczny - to najgorszy chleb. Regularne jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy, cukrzycy
Tosty na śniadanie to jedno z najbardziej popularn
Niedobór tej witaminy wpływa na zaburzenia całego organizmu. Co jeść, by dostarczyć witaminy B6?
Witamina B6 bierze udział w co najmniej 100 proces