Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?
Witaj,
Najwięcej błonnika zawierają otręby około 42g / 100g. Łyżka otrębów pszennych zawiera około 1,7g błonnika. Przy czym otręby zawierają sporo kwasu fitnowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu.
Dlatego wskazane jest spożywanie błonnika z kaszami, płatkami owsianymi, pieczywem żytnim, warzywami owocami.
Zawartość błonnika w niektórych produktach spożywczych została przedstawiona w tych artykułach:
http://portal.abczdrowie.pl/blonnik i http://portal.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-blonnik.
Pozdrawiam,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta i stosowanie suplementów z błonnikiem – odpowiada Kamila Ziemann
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Fosfor - jakie pełni funkcje w organizmie i w jakich produktach go znajdziemy?
Fosfor to pierwiastek, który odpowiada za wiele fu
Błonnik - rodzaje, działanie i wpływ na organizm
Błonnik pokarmowy to grupa substancji, które pełni