Przede wszystkim nie wiemy jak objawia się u Pana ta choroba. Czy jest to postać z występującymi biegunkami, zaparciami czy mieszana. Postaramy się jednak nakreślić jak powinna wyglądać dieta w każdym z tych przypadków. Jeżeli cierpi Pana na zespół jelita drażliwego z biegunkami należy w diecie przede wszystkim ograniczyć produkty bogate w błonnik, szczególnie jego nierozpuszczalne frakcje, które przyspieszają prace jelit, nasilając objawy. Warzywa i owoce należy spożywać tylko obrane, bezpestkowe, gotowane, mogą być dodatkowo przetarte. Należy wyeliminować produkty zbożowe pełnoziarniste, kefiry, maślanki, jogurty. W przypadku zaparć stosujemy dietę odwrotną, czyli o zwiększonym udziale błonnika pokarmowego. Należy wybierać produkty pełnoziarniste, włączyć do swojej diety pestki, nasiona, napary z suszonych śliwek. Przy postaci mieszanej należy dostosować się do objawów i stosować odpowiednią dietę, ubogo bądź bogatobłonnikową. Dodatkowo zaleceniami ogólnymi jest spożywanie 4-5 mniejszych posiłków dziennie, o stałych porach, w regularnych odstępach czasu. Zalecana jest także dieta eliminująca produkty bogate w FODMAP. Nasilają one dyskomfort z przewodu pokarmowego. Szczegółowe tabele, jakich produktów należy unikać znajdzie Pan w Internecie. Nie jest to łatwa dieta, dlatego zachęcamy do skorzystania z pomocy doświadczonego dietetyka, który na podstawie szczegółowego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała przygotuje odpowiednią terapię żywieniową i pomoże w jej realizacji.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty