Dieta w Pana sytuacji powinna obfitować w nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego - który wpływa na formowanie kału i zapobiega zaleganiu resztek pokarmowych w uchyłkach. Najłatwiej jest to zapewnić spożywając odpowiednie preparaty błonnikowe (można je dostać w aptece). Regulowana w sposób naturalny dieta powinna obfitować w pełnoziarniste produkty zbożowe (szczególnie z żyta, gryki), warzywa, orzechy.
Więcej informacji na temat produktów bogatych w błonnik pokarmowy znajdzie Pan na stronie:
https://portal.abczdrowie.pl/blonnik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy uchyłkach jelita – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Polip na jelicie grubym a dieta – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Stan zapalny uchyłków jelita grubego – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Suszone owoce i orzechy w diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Jaka dieta i leki przy IBS? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jaka dieta jest wskazana po laparoskopii jelita grubego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Przewlekłe zaparcia a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
artykuły
Jelito grube - budowa, role i funkcje w organizmie, choroby jelita grubego
Jelito grube to ostatni odcinek układu pokarmowego
Uchyłki przewodu pokarmowego
Uchyłki przewodu pokarmowego to wrodzone lub nabyt
Błonnik - rodzaje, działanie i wpływ na organizm
Błonnik pokarmowy to grupa substancji, które pełni