Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Witam,
Problem zaparć jest częstym problemem dzisiejszych czasów jednak w dość prosty i skuteczny sposób można sobie z nim poradzić. Jeśli dieta jest wzbogacona o błonnik to bardzo dobrze, jednak ważnym aspektem jest tutaj ilość przyjmowanych płynów, a szczególnie wody niegazowanej, która pozwala w sposób naturalny i bardzo łagodny wyregulować kwestię wypróżnień. Duża ilość błonnika, a mala ilość wody może spowodować wytworzenie się tzw. "czopu", przez co problem z wypróżnianiem może się pogłębiać. Dodatkowo należy spożywać regularne, niewielkie posiłki, najlepiej co 3 godziny ± 0,5 godziny. Wówczas organizm najlepiej pracuje i dzięki temu można pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Oczywiście bardzo duży wpływ na spadek masy ma również aktywność fizyczna, najlepiej 2-3 razy w tygodniu po min. 45-60 minut. Przy na tyle długiej aktywności również można poprawić swoje wyniki dotyczące zarówno wagi, jak i obwodów ciała, między innymi w tali, biodrach, czy udach.
Witaj,
Oprócz ćwiczeń i błonnika, powinnaś zwrócić uwagę na florę bakteryjną jelit, bowiem jej zaburzenie przyczyna się do tycia. Jedz przez 2 tygodnie codziennie 1 mały jogurt naturalny, a wieczorem przed snem żazywaj preparat probiotyczny np. Lakcid. Korzystnie na pracę jelit oraz florę wpływa także owsianka - staraj się zjadać co 2 dzień. Jeżeli wyregulujesz pracę jelit - dieta, aktywność fizyczna oraz probiotyki to za 2-3 tygodnie problem powinien zniknąć.
Czy byłaś diagnozowana przez lekarze? Czasem zaparcia naprzemian z biegunkami, pojawienie się krwi w stolcu, może świadczyć o dość poważnych chorobach jelit. Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Witam. Osobiście układając programy żywieniowe podchodzę do każdej osoby indywidualnie. By dojść do odpowiednich proporcji ciała nie trzeba stosować restrykcyjnych diet tylko racjonalny plan żywieniowy, który zmienia styl życia. Niestety taki program wymaga ode mnie czasu i jest odpłatny.
Witam
Proponuję przede wszystkim wprowadzić regularność w zakresie spożywania posiłków. 5 mniejszych objętościowo posiłków dziennie pomoże w regulacji metabolizmu oraz ułatwi prawidłowe wypróżnianie.
Ważne jest też spożycie produktów obfitujących w błonnik, w tym zarówno jego frakcje rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne. W tej grupie znajdują się takie produkty jak: pełnoziarniste produkty zbożowe (w tym także płatki owsiane, płatki żytnie i otręby), warzywa i owoce w stanie surowym, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy (w umiarkowanych ilościach z uwagi na wysoką kaloryczność).
W usprawnianiu pracy jelit pomaga także korzystna dla przewodu pokarmowego mikroflora, obecna w fermentowanych produktach mlecznych, zwłaszcza w jogurtach naturalnych. Dla poprawy ich smaku, można dodać świeże owoce, nasiona lnu, mussli.
Proponuję włączyć również regularną aktywność fizyczną - będzie ona usprawniała proces utraty masy ciała, ale również wpłynie korzystnie na pracę przewodu pokarmowego i ruchy perystaltyczne jelit.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta wysokobiałkowa a zaparcia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wolny metabolizm i zaparcia a dieta i regularne ćwiczenia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia u 20-latki chorującej na anoreksję bulimiczną – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Zaparcia przy częstym jedzeniu błonnika i piciu wody – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Zaparcia podczas odchudzania u 24-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zapalenie jelit i zaparcia a słodycze i płatki śniadaniowe – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz