Zaparcia od kilku tygodni

witam! od paru tygodni mam zaparcia. tzn oddaje kał prawie codziennie ale bardzo mało i na pewno nie wszystko i z dużym trudem. wciąż czuje pełność. biore olejek parafinowy.ostatnio staram się lepiej odżywiać, wczoraj normalnie oddałam kał ale dzisiaj znowu to samo. możliwa jest też niedoczynnosc tarczycy w pon idę na badania. jak ulzyc? mogę wziąć xenne? proszę o odpowiedź
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Badanie moczu na urobilinogen

Droga Pani!

Proponuję zacząć od picia większych ilości wody w ciągu dnia. Prawidłowe odżywianie, oparte na większej ilości spożywanych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych wiąże się ze zwiększoną podażą błonnika. Składnik ten odpowiada za prawidłową pracę jelit i ich opróżnianie. Jednakże, zbyt gwałtowne zwiększenie ilości błonnika i jednocześnie za mała ilość wypijanej wody mogą powodować zaparcia. Woda powoduje pęcznienie błonnika, dzięki czemu dopiero jest w stanie spełniać swoją rolę. Poprawę funkcjonowania jelit zapewnia również aktywność fizyczna. Zachęcam chociażby do odbywania minimum 30-minutowych spacerów każdego dnia -wtedy rozrusza Pani jelita i wypróżnianie stanie się łatwiejsze. Pomóc może również wypijanie każdego ranka, na czczo szklanki ciepłej wody z cytryną lub z suszonymi śliwkami (3-4 śliwki zalać wieczorem ciepłą wodą, przykryć talerzykiem i zostawić do rana. Rano dolać ciepłej wody). Istnieje również możliwość, że w Pani diecie jest za dużo produktów sprzyjających bezpośrednio zaparciom: roślin strączkowych, kapusty itp. Oczywiście może mieć to również ze zmianami chorobowymi, ale te kwestie rozwiążą jedynie wyniki badań.

Proszę unikać również nadmiernego stosowania środków wspomagających wypróżnianie - zdecydowanie powinno znaleźć się przyczynę problemu.

Gdyby miała Pani jeszcze pytania, to zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Podstawą w leczeniu zaparć od strony dietetycznej jest dieta bogata w błonnik pokarmowy, połączona z dużą ilością spożywanych płynów. Korzystnie będą oddziaływać również fermentowane produkty mleczne (kefir, jogurt). Do tego odpowiednia aktywność fizyczna i uregulowanie ilości spożywanych posiłków i ich pór (4-5 posiłków co 3-5 godziny).

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty