W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Droga Pani!
Zachęcam do skonsultowania swojego żywienia z dietetykiem. Rozpisany dzienniczek żywieniowy zdecydowanie w tym pomoże. W walce z zapraciami niezbędna jest również codzienna aktywność fizyczna, chociażby w postaci minimum 30-minutowego spaceru.
Na początek mogę Pani jeszcze doradzić wypijanie każdego ranka na czczo ciepłej wody z suszonymi śliwkami. Wieczorem zalewa Pani w szklance 4-5 suszonych śliwek ciepłą, ale nie gorącą wodą (tak, aby przykryła śliwki w całości) i zakrywa talerzykiem. Rano polecam dolać do pełna ciepłej wody i wymieszać. Taką miksturę wypijać razem ze śliwkami każdego dnia.
Gdyby miała Pani jeszcze pytania, to zapraszam do kontaktu!
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Szanowna Pani,
Radziłbym jednak skonsultować swoją dietę z dietetykiem. Może okazać się, że jednak coś w niej jest nie tak skoro zaparcia nie ustępują.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia od kilku tygodni – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uporczywe zaparcia u 39-latka – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Zaparcia podczas rzucania palenia – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Wzdęcia, zaparcia, powiększony brzuch i nudności – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść gdy ma się zaparcia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaparcia i problem z załatwianiem się u 51-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem z przemianą materii – odpowiada Mgr Anna Kuczkin
- Co powoduje uporczywe zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)