Witam Panią,
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam serdecznie,
powinna się Pani skontaktować z dietetykiem aby ułozył dla Pani stosowną dietę, krew w kale podczas wypróznienia może świadczyć o różnych chorobach w tym guzkach krwawienniczych, proszę to zgłosić lekarzowi POZ.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić pracę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem z zaparciami, wzdęciami i ciągłe tycie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na przyspieszenie metabolizmu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są sposoby na wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym poprawić trawienie u osoby starszej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zapobiegać wzdęciom po jedzeniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta wysokobiałkowa a zaparcia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak się lepiej wypróżniać i pozbyć zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co powoduje uporczywe zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Sposoby na zaparcia - dieta, probiotyki, zdrowy styl życia
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz
Domowe sposoby na zaparcia - nawodnienie, dieta
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz
31 praktycznych porad, jak wspomóc pracę układu pokarmowego
Wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, zgaga, biegunki -