Dieta wysokobiałkowa a zaparcia

Witam. Mam problem z zaparciami. Oddaję stolec 2 razy w tygodniu, gdy czuję potrzebę. Jeszcze niedawno oddawałem go niemal codziennie. Czy przyczyną moich problemów może być dieta wysokobiałkowa (100g)? Od niedawna zacząłem przyjmować preparaty z błonnikiem i ananasem, zwiększyłem spożycie płynów i wyeliminowałem słodycze z diety. Na razie nie widzę poprawy. Proszę o pomoc.
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Spożycie białka na poziomie 100 g jest podwyższone, ale w granicach przyjętych norm i nie powinno samo w sobie wywołać aż tak dużej różnicy w pracy przewodu pokarmowego. Sugerowałabym zrezygnować z preparatów błonnikowych i wprowadzić do diety błonnik z naturalnych źródeł - a więc pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. Ponadto dobrze byłoby przyjmować preparat probiotyczny (najlepiej złożony, z kilkoma gatunkami szczepów). Jeżeli takie postępowanie nie przyniesie rezultatów najlepiej udać się do specjalisty i bardziej szczegółowo poszukać przyczyn i potencjalnych rozwiązań Pana problemów.

0

Witam Panią,

Zmiana diety mogła przyczynić się do wystąpienia zaparć. Proszę ograniczyć spozycie białka a błonnik wprowadzić z naturalnych źródeł.
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty