Co powoduje uporczywe zaparcia?

Witam! Mam uporczywe zaparcia trwające 2-3 tyg.Piję ok 2 l wody dziennie,jem dużo owoców.Czym może to być spowodowane?
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

może być wiele przyczyn zaparć ale zacznijmy od najbardziej oczywistej czyli od diety, pozostałe może stwierdzić lekarz po wykonaniu odpowiednich badań.
Zastanowi się Pani czy oby na pewno Pani jadłospis jest bogaty (ale nie za dużo) w błonnik, jada Pani regularnie 5 posiłków dziennie a ilości wypijanej wody to około 2/dzień.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry,

zaparcia zazwyczaj są spowodowane niewłaściwą dietą - a dokładniej zbyt małą ilością błonnika w diecie, który swoje działanie wykazuje w obecności wody.

Może Pani wprowadzić do diety na czczo napar z suszonych śliwek oraz dodatek otrąb np. do zup czy jogurtów, a także proszę pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Może Pani dodatkowo włączyć aktywność fizyczną - to także reguluje perystaltykę jelit.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty