Dzień dobry,
Jest bardzo dużo rożnych możliwych przyczyn zaparć. Dieta ma na nie ogromny wpływ i jak Pani słusznie zauważyła, niezbędne są odpowiednie ilości wody i błonnika. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy ilość błonnika w Pani diecie jest odpowiednia. Czasem przewlekłe zaparcia mogą być związane z chronicznym stresem. Mogą także sygnalizować różnego rodzaju choroby. Niezbędna w tym przypadku jest wizyta u lekarza, który zleci odpowiednie badania oraz u dietetyka, który po indywidualnym wywiadzie oceni, które elementy diety można zmodyfikować.
Proszę pilnie skontaktować się z lekarzem rodzinnym i zabrać ze sobą opakowanie suplementu z błonnikiem, jeśli go Pani przyjmuje.
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
za odpowiednią pracę jelit odpowiada wiele czynników, nie tylko błonnik i woda. Proszę udać się do lekarza w celu wyeliminowania innych przyczyn problemów z zaparciami. A potem do dietetyka w celu oceny sposobu żywienia i dobrania odpowiedniej diety.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uporczywe zaparcia u 39-latka – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zapobiegać wzdęciom po jedzeniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co powoduje uporczywe zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jest powodem problemów z wypróżnianiem u osoby pijącej dużo wody? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Zaparcia i problem z załatwianiem się u 51-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wzdęcia, zaparcia, powiększony brzuch i nudności – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść gdy ma się zaparcia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Jak przyspieszyć metabolizm? Dieta i ćwiczenia
Jak przyspieszyć metabolizm? To pytanie zadaje sob
Błonnik witalny - właściwości, działanie i zastosowanie
Błonnik witalny, czyli mieszanka babki płesznik i
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste