Lek. Paweł Szadkowski
92 poziom zaufania

Jelita nie wytwarzają żelaza. Żelazo dostarczamy do organizmu z pokarmem.

Tylko niewielka część żelaza dostarczonego z pokarmem dostaje się do krwi i zostaje efektywnie wykorzystana przez organizm - ok. 10 %. Żelazo w żołądku musi ulec redukcji z trójwartościowego do dwuwartościowego. Sprzyja tej redukcji wysoka kwasowość treści żołądkowej, czyli niskie pH soku żołądkowego. Czynnikami polepszającymi wchłanianie są: wit. C oraz obfitość w diecie białka pochodzenia zwierzęcego. W tej formie dociera do dwunastnicy i do górnego odcinka jelita cienkiego, skąd jest wchłaniane do krwi. Przenikanie żelaza z jelita do krwi jest zależne od składu pokarmu, środowiska chemicznego układu trawiennego (kwasowości, obecności białka, witaminy C, kwasu foliowego, itp.) i aktualnego zapotrzebowania organizmu.
Zaburzenia wchłaniania żelaza mogą wynikać ze stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, dwunastnicy, zakażenia H.pylori i wielu innych przyczyn. Ważna też jest właściwa dieta.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty