Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie

Witam, mam problemy z zaparciami, przez to chyba często czuje się niedobrze, od kiedy odstawiłam gluten i biorę ispagul jest lepiej ale nie mam żadnych medycznych podstaw do diety bezglutenowej bo ze względu na kolejki nie robiłam badań, czy stosowanie jej może mi zaszkodzić? Dziękuję
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Jeżeli nie ma Pani stwierdzonej nietolerancji glutenu nie zalecam diety bezglutenowej ponieważ może to doprowadzić do wtórnej celiakii. Proszę zastosować naturalne metody na zaparcia. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Widzę że jest Pani z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i ułożę indywidualną dietę, która wspomoże perystaltykę jelit i zniweluje zaparcia.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty