Wszystko zależy od tego jaka jest to postać jelita drażliwego. Co innego jest zalecan w postaci biegunkowej, co innego w zaparciowej czy wzdęciowej.

0
Mgr Paulina Szczechowicz
Mgr Paulina Szczechowicz

Witam, wszystko zależy od postaci choroby, czy jest to biegunkowa, zaparciowa, czy też mieszana. W tej pierwszej dieta musi być ubogobłonnikowa, niskotłuszczowa i lekkostrawna. Należy spożywać produkty z mąki oczyszczonej, np. biały chleb. Można spożywać delikatne warzywa i owoce, najlepiej ugotowane, a jeśli surowe to obrane ze skórki. Mięso i wędliny należy wybierać chude. W przypadku postaci zaparciowej należy zadbać o wzbogacenie diety w błonnik, czyli zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw oraz produktów z mąki pełnoziarnistej oraz fermentowanych produktów mlecznych. W każdym z przypadków należy unikać produktów wysokotłuszczowych, np. serów żółtych i pleśniowych, sosów majonezowych, śmietany, tłustych mięs, następnie słodyczy, warzyw kapustnych, cebuli, czosnku, kukurydzy, brukselki, papryki, śliwek, gruszek, moreli, wiśni i czereśni, a także napojów gazowanych.

Najbardziej polecaną dietą w zespole jelita drażliwego jest dieta FODMAP, czyli dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli - czyli tych produktów, które działają drażniąco w tej konkretnej chorobie. Dieta ta powinna trwać ok. 2 miesiace.

W zwiazku z tym w początkowym etapie choroby wykluczeniu podlegają:

cebula, brokuły, kalafior, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki, kapusta, grzyby, czosnek, jabłka, gruszki, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki, dojrzałe banany (zielone są OK), twaróg, sery (mascarpone, ricotta również), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie, sojowe), kwaśna śmietana, bita śmietana, rośliny strączkowe, orzechy nerkowca, pistacje, żyto i pszenica, miód oraz słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy.

POLECANE są
zielone banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki, maliny, żurawina, rabarbar, marchew, pomidory, ogórki, papryka, bakłażan, sałata, dynia, cukinia, słodkie ziemniaki, fasolka szparagowa, rzodkiewki, szpinak, parmezan, feta, brie, mozzarella, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło orzechowe, margaryna, mąka orkiszowa, płatki ryżowe, mąka i płatki owsiane, ryż, komosa ryżowa, orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, orzeszki piniowe, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawa i herbata (zależnie od tolerancji), oliwa, mięso, ryby, drób, jaja.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty