Dieta przy zespole jelita drażliwego i przepuklinie przełykowej

Witam, mam refluks żołądkowo-przełykowy i prawdopodobnie żółciowy też- ostatnio gastroskopia wykazała tylko przepuklinę przełykową.Mam jednak mdłości, b dużą nadwrażliwość na zapachy i niechęć do wielu produktów a zarazem nadmierny apetyt (często współwystępują),mam też niedobór żelaza od wielu lat a nie toleruję preparatów z żelazem (mam po nich ostrą biegunkę i robi mi się słabo).Nie potrafię dobrać diety.Mam też zespół jelita drażliwego.Co ja właściwie powinnam jeść?Mam też wstręt do wędlin
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Aby ułożyć dla Pani jadłospis oraz doradzić coś konkretnego, potrzebny jest wywiad dietetyczno-medyczny. Chorzy na zespół jelita drażliwego reagują dość odmiennie na różne pokarmy. To co odpowiada jednym pacjentom, u innych może wywołać dolegliwości. Dlatego zachęcam do wizyty u dietetyka. Mogę jedynie napisać ogólne zalecenia, które być może przyniosą poprawę.
- Dieta przy refluksie i w zespole jelita drażliwego powinna być przede wszystkim lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food. Objawy refluksu mogą się też nasilać od palenia tytoniu.
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka), ewentualnie herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są zwłaszcza łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu oraz jaja (zwłaszcza żółtka, gdyż są boagte w żelazo).

- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado, olej kokosowy. Dozwolona jest także niewielka ilość masła.

- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także kaszę jaglaną, amarantus, komosę ryżową, płatki owsiane (mają dużo żelaza) oraz kaszę manną, kaszę kuskus, ryż pełnoziarnisty, napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
- Produkty bogate w żelazo (np. mięso, jaja) należy łączyć z warzywami lub owocami bogatymi w witaminę C (np. natka pietruszki, dzika róża), aby polepszyć jego wchłanianie.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Niestety na podstawie takich informacji mogę jedynie powiedzieć ogólne rzeczy takie jak spożywanie produktów lekkostrawnych, unikanie alkoholu, kawy, papierosów, mocnej herbaty, ostrych przypraw i tłustych potraw. Aby dobrać indywidualne zalecenie (a w Pani przypadku, ze względu na złożoność problemu tylko takie wchodzą w grę) konieczna jest wizyta u dietetyka i opracowanie zaleceń na podstawie wywiadu chorobowo-żywieniowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty