Dzień dobry. Aby stwierdzić dokładnie, w czym twki problem, potrzebny jest wywiad dietetyczno-medyczny. Być może objawy nasilają się od nieprawidłowej diety lub ćwiczeń? Proszę brać lek według wskazań lekarza i oprócz tego przestrzegać poniższych wskazówek. Jeśli nie nastąpi poprawa, proszę udać się do lekarza.
- Proszę spróbować kłaść się z wyżej uniesioną głową (pod kątem ok. 30 stopni, np. na dwóch poduszkach zamiast jednej). Wtedy wydzielina nie powinna cofać się do gardła. Nie należy kłaść się bezpośrednio po jedzeniu, najlepiej odczekać minimum pół godziny.
- Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food. Objawy refluksu mogą się też nasilać od palenia tytoniu.
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka), ewentualnie herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są zwłaszcza łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus oraz napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę. Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jak złagodzić objawy refluksu? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Puste odbijanie, ból w plecach, chrząkanie, ból gardła i szyi oraz wydzielina w gardle a refluks – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy zespole jelita drażliwego i przepuklinie przełykowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak leczyć refluks żołądkowo-przełykowy? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz