Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia

Witam, proszę o poradę na temat diety dla osoby z problemami Jelit, chodzi o nadkwasoty, wzdęcia. U lekarza rodzinnego nie dostałem żadnych zaleceń a wiem jaki problem sprawia mi normalne jedzenie:(, zaznaczę że biorę probiotyki do odbudowy flory bakteryjnej i pije siemie lniane
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Witam. Przyczyn tego typu dolegliwości może być bardzo wiele (m.in. nieprawidłowa dieta, stres, spożywanie niektórych leków). Nie powinno to być lekceważone przez lekarza. Nie wiem jakie są przyczyny akurat w Pana przypadku, ale przy nadkwasocie i wzdęciach dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, kawa, czarna herbata, potrawy tłuste i smażone oraz z dużą ilością ostrych przypraw, rośliny strączkowe (fasola, bób, soja, soczewica, groch, ciecierzyca), warzywa wzdymające (wszystkie rodzaje kapusty, kalafior, brokuły, brukselka, cebula, czosnek), kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada oraz dania typu fast-food. Objawy nadkwaśności mogą się też nasilać po alkoholu i od palenia tytoniu. Ogólne zalecenia są następujące:
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz soki warzywne. Bardzo pomocna przy wzdęciach jest herbatka z kopru włoskiego. Można ją bez problemu kupić w aptece.
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecana jest zwłaszcza dynia i marchew. Niektóre warzywa można obierać ze skóry np. pomidory, paprykę. Należy unikać ostrej papryki oraz ogórków.
- Należy ograniczyć spożycie produktów zbożowych (m.in. pieczywo, makarony, wyroby cukiernicze). Zamiast pieczywa najlepiej spożywać kaszę jaglaną lub płatki jaglane, ewentualnie kasza manna, kasza kus-kus lub gryczana. Uwaga na chleb pełnoziarnisty, który także nie jest wskazany na diecie lekkostrawnej.
- Należy spożywać chude mięso oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Należy spożywać chudy nabiał: twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, mięta, majeranek, tymianek, kmin rzymski.
- Spożywanie probiotyków jest wskazane, gdyż pomaga hamować rozwój bakterii, które są odpowiedzialne za wydzielanie gazów w jelicie. Siemię lniane również jest zalecane, gdyż działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i przełyku.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty