Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia

Witam, proszę o poradę na temat diety dla osoby z problemami Jelit, chodzi o nadkwasoty, wzdęcia. U lekarza rodzinnego nie dostałem żadnych zaleceń a wiem jaki problem sprawia mi normalne jedzenie:(, zaznaczę że biorę probiotyki do odbudowy flory bakteryjnej i pije siemie lniane
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Witam. Przyczyn tego typu dolegliwości może być bardzo wiele (m.in. nieprawidłowa dieta, stres, spożywanie niektórych leków). Nie powinno to być lekceważone przez lekarza. Nie wiem jakie są przyczyny akurat w Pana przypadku, ale przy nadkwasocie i wzdęciach dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, kawa, czarna herbata, potrawy tłuste i smażone oraz z dużą ilością ostrych przypraw, rośliny strączkowe (fasola, bób, soja, soczewica, groch, ciecierzyca), warzywa wzdymające (wszystkie rodzaje kapusty, kalafior, brokuły, brukselka, cebula, czosnek), kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada oraz dania typu fast-food. Objawy nadkwaśności mogą się też nasilać po alkoholu i od palenia tytoniu. Ogólne zalecenia są następujące:
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz soki warzywne. Bardzo pomocna przy wzdęciach jest herbatka z kopru włoskiego. Można ją bez problemu kupić w aptece.
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecana jest zwłaszcza dynia i marchew. Niektóre warzywa można obierać ze skóry np. pomidory, paprykę. Należy unikać ostrej papryki oraz ogórków.
- Należy ograniczyć spożycie produktów zbożowych (m.in. pieczywo, makarony, wyroby cukiernicze). Zamiast pieczywa najlepiej spożywać kaszę jaglaną lub płatki jaglane, ewentualnie kasza manna, kasza kus-kus lub gryczana. Uwaga na chleb pełnoziarnisty, który także nie jest wskazany na diecie lekkostrawnej.
- Należy spożywać chude mięso oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Należy spożywać chudy nabiał: twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, mięta, majeranek, tymianek, kmin rzymski.
- Spożywanie probiotyków jest wskazane, gdyż pomaga hamować rozwój bakterii, które są odpowiedzialne za wydzielanie gazów w jelicie. Siemię lniane również jest zalecane, gdyż działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i przełyku.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wzdęcia i problemy z jelitami a odchudzanie

Bardzo zależy mi na tym by schudnąć Jednak kiedy odżywiam się zdrowo, mam problemy z jelitami, wzdęciami itd. Mialam diete przez miesiąc a zamiat schudnąć, przybrałam na wadze. Nie wiem jak się zabrać za odpowiednią dla siebie diete. Nie stać mnie niestety aktualnie na wizyte u dietetyka, a wiem ze to by było najbardziej pomocne. Jak w inny sposób dobrac do siebie odpowiednia diete, dzięki której schudnę i nie będę miała problemów z metabolizmem?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Niestety bez przeprowadzenia dokładnego wywiadu nikt Pani nie powie co Pani zaszkodzi, a co pomoże. Nie ma czegoś takiego jak dieta dobra i skuteczna dla każdego. Podstawą zdrowego, trwałego odchudzania jest indywidualnie dobrany program żywieniowy, żeby połączyć skuteczność z dobrym samopoczuciem. Są oczywiście produkty ogólnie uważane za wzdymające (groch, rośliny strączkowe, brokuły, kiszona kapusta itp) ale może np. u Pani to gluten lub jakiś inny składnik pożywienia jest odpowiedzialny za wzdęcia? Wizyta u dietetyka w tym przypadku jest inwestycją we własne zdrowie.

0

Witam. Aby schudnąć konieczne jest ograniczenie kalorii. Na początek proszę zacząć jeść 5 małych posiłków, dzięki mniejszym, ale częstszym porcjom pokarm na bieżąco się trawi, nie zalega w żołądku. Dieta odchudzająca wiąże się z większą ilością błonnika, który u niektórych osób może zadać dolegliwości, o których Pani pisze. Dlatego konieczne jest go stopniowe wprowadzanie do jadłospisu. Proszę zamiast surowych warzyw jeść gotowane, kasze gruboziarniste (np.gryczana) proszę zastąpić drobną. Należy wybierać ciemny chleb, ale nie taki pełnoziarnisty, tylko np. graham. Proszę te produkty wprowadzać stopniowo, aby organizm miał czas się przyzwyczaić. Stopniowo, jak jucz będzie większa tolerancja wprowadzamy raz na kilka dni surowe warzywa (surówki), grubsze kasze itp. Proszę również pamiętać, aby pić odpowiednią ilość wody, w przeciwnym razie można dopuścić do zaparć. Należy stosować dietę i nie zrażać się początkowym brakiem efektu, wszystko musi potrwać, organizm musi się przyzwyczaić i przestawić na mniejszą porcję jedzenia, która Pani będzie dostarczać.

0

Witam, opierając się na tym co Pani napisała trudno jest jednoznacznie doradzić. Przyczyn występowania wzdęć i zaburzeń jelitowych jest bardzo wiele, począwszy od nietolerancji na kończąc na stresie jako jednym z możliwych powodów. Przyczyną wystąpienia wzdęć może być nawet guma do żucia. Jeśli nie ma Pani możliwości konsultacji z dietetykiem to proponuję samoobserwację np. zrezygnować z mleka i zastąpić go kefirem lub jogurtem naturalnym a następnym etapem mogłoby być mocne ograniczenie na jakiś czas produktów z glutenem (pszenica, żyto, jęczmień). Nietolerancje na laktozę i gluten to te najczęstsze. Pozdrawiam.

0

Proszę napisać jakie zmiany Pani wprowadza przy przestawieniu na zdrowe odżywianie. Dużo łatwiej będzie ustalić przyczynę wzdęć. Warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, aby uświadomić sobie jakie błędy Pani popełnia. Często przy zmianie diety pojawiające się wzdęcia są po prostu spowodowane zbyt małej ilości płynów i niedostateczną aktywnością fizyczną. Proszę się zastanowić czy Pani zmiany są wystarczające. Pozdrawiam. Zuzanna Mroczkowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co powoduje problemy z jelitami oraz wzdęcia i gazy?

Witam. Moja mama ma ostatnio problemy ze zdrowiem. Wszystko zaczęło się 3 miesiące temu od bólu u dołu brzucha. Następnie ból zaczął się przemieszczać w kierunku jelit oraz pod żebra. Określa go ona jako szczypiący, piekący. Ma również hemoroidy drugiego stopnia, które leczone są od 3 miesięcy i nie chcą się goić mimo odpowiedniego leczenia przypisanego przez lekarzy. Ma ona też wzdęcia i gazy oraz bulgotanie/przelewanie w jelitach. Nie ma natomiast ani biegunki ani zaparć. Była ona w szpitalu na obserwacji, gdzie miała zrobione badania krwi i moczu, RTG klatki piersiowej i USG brzucha i wszystko wyszło dobrze. Zrobiła też ostatnio badanie kału i wyszła kalprotektyna w kale 95,9. Miała robioną kolonoskopię i rektoskopię i nic nie wyszło, gastroskopia wykazała helikobakter na który brała antybiotyki (nieżyt lekki stopień-nieżyt śl antri lekkiego stopnia, błona śluzowa części przedodźwiernikowej podrażniona z wybroczynkami). Miała też tomografię oraz kilka wizyt u ginekologa, które nic nie wykazały. Proszę o pomoc! Co to może być? Jakie badania można jeszcze zrobić:(
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Kalprotektyna jest białkiem produkowanym w cytoplazmie granulocytów obojętnochłonnych (rodzaj białych krwinek). To właśnie one, przenikając do światła jelita, jako pierwsze pojawiają się w miejscu wystąpienia stanu zapalnego. Pobudzone, uwalniają kalprotektynę do płynów ciała oraz kału.

Stężenie kalprotektyny w kale jest miarą ilości granulocytów obojętnochłonnych biorących udział w procesie zapalnym, a tym samym pełni rolę wskaźnika intensywności procesu zapalnego w jelicie.

Poziom kalprotektyny w kale jest zdecydowanie wyższy w przebiegu chorób zapalnych i nowotworów jelit niż w zespole jelita drażliwego, dlatego jest to bardzo pomocny marker przy ustalaniu dalszej diagnostyki.

Badanie kalprotektyny jest rekomendowane przez NICE (ang. National Institute for Health and Care Excellence) u pacjentów z pierwszą manifestacją objawów ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Zastosowanie kalprotektyny jako badania pierwszego rzutu pozwala na podjęcie decyzji co do dalszego postępowania.

Etapy diagnostyki dolegliwości jelitowych

Bezbolesne i nieinwazyjne badanie kalprotektyny w próbce kału – bez ryzyka powikłań.
Dalsze decyzje podejmuje lekarz w oparciu o obiektywny wynik badania laboratoryjnego i objawy u chorego.
Interpretacja wyników

KALPROTEKTYNA poniżej 50 µg/g

Wynik w zakresie normy wyklucza proces zapalny w jelicie. Przyczyną dolegliwości prawdopodobnie jest zespół jelita drażliwego.

Lekarz może zrezygnować z badań inwazyjnych, jeśli objawy są typowe i nie budzą dużego niepokoju.

KALPROTEKTYNA pomiędzy 50 a 150 µg/g

Należy diagnozować przyczyny stanu zapalnego (infekcje bakteryjne i pasożytnicze, nietolerancje pokarmowe, działania niepożądane leków) oraz powtórzyć badanie kalprotektyny.

KALPROTEKTYNA powyżej 150 µg/g

Podwyższone stężenie wskazuje na aktywny proces zapalny i wymaga szybkiego rozszerzenia diagnostyki (kolonoskopii, badań kontrastowych RTG, dalszych badań laboratoryjnych).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty