Witam. Przyczyn tego typu dolegliwości może być bardzo wiele (m.in. nieprawidłowa dieta, stres, spożywanie niektórych leków). Nie powinno to być lekceważone przez lekarza. Nie wiem jakie są przyczyny akurat w Pana przypadku, ale przy nadkwasocie i wzdęciach dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, kawa, czarna herbata, potrawy tłuste i smażone oraz z dużą ilością ostrych przypraw, rośliny strączkowe (fasola, bób, soja, soczewica, groch, ciecierzyca), warzywa wzdymające (wszystkie rodzaje kapusty, kalafior, brokuły, brukselka, cebula, czosnek), kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada oraz dania typu fast-food. Objawy nadkwaśności mogą się też nasilać po alkoholu i od palenia tytoniu. Ogólne zalecenia są następujące:
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz soki warzywne. Bardzo pomocna przy wzdęciach jest herbatka z kopru włoskiego. Można ją bez problemu kupić w aptece.
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecana jest zwłaszcza dynia i marchew. Niektóre warzywa można obierać ze skóry np. pomidory, paprykę. Należy unikać ostrej papryki oraz ogórków.
- Należy ograniczyć spożycie produktów zbożowych (m.in. pieczywo, makarony, wyroby cukiernicze). Zamiast pieczywa najlepiej spożywać kaszę jaglaną lub płatki jaglane, ewentualnie kasza manna, kasza kus-kus lub gryczana. Uwaga na chleb pełnoziarnisty, który także nie jest wskazany na diecie lekkostrawnej.
- Należy spożywać chude mięso oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Należy spożywać chudy nabiał: twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, mięta, majeranek, tymianek, kmin rzymski.
- Spożywanie probiotyków jest wskazane, gdyż pomaga hamować rozwój bakterii, które są odpowiedzialne za wydzielanie gazów w jelicie. Siemię lniane również jest zalecane, gdyż działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i przełyku.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta przy zespole jelita drażliwego i przepuklinie przełykowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Puste odbijanie, ból w plecach, chrząkanie, ból gardła i szyi oraz wydzielina w gardle a refluks – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Objawy chorób wątroby - symptomy schorzeń wątroby, profilaktyka
Wątroba jest jednym z najbardziej aktywnych narząd