Puste odbijanie, ból w plecach, chrząkanie, ból gardła i szyi oraz wydzielina w gardle a refluks

Witam, pierwsze objawy 2 lata temu to puste odbijanie, odbijanie kwasem, ból w plecach po obfitym posiłku. Przypisano mi wtedy polprazol i ustapilo. Teraz po 2 latach wracam do lekarza z dodatkowymi objawami : ciągle chrzakanie, ból gardła i szyi , cieknaca wydzielina po tylnej stronie gardła. Czy to wszystko jest objawem redluxu, czy szukać innych przyczyn?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Opisane dolegliwości mogą się wiązać z refluksem, ale mogą być też objawem innego schorzenia, więc udać się do lekarza. Od strony dietetycznej mogę podać Panu ogólne zalecenia:
- Należy kłaść się spać z wyżej uniesioną głową (pod kątem ok. 30 stopni, np. na dwóch poduszkach zamiast jednej). Nie należy kłaść się bezpośrednio po jedzeniu, najlepiej odczekać minimum pół godziny.
- Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food.
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka), ewentualnie herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są zwłaszcza łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus oraz napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Pozdrawiam serdecznie.

0
 Eliza GosĹawska
Eliza GosĹawska

Szanowny Panie - są to typowe objawy reflukowe o sporym zaawansowaniu.
Pozdrawiam serdecznie, Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty