Dzień dobry :)
Przy tego typu chorobie bardzo ważny jest kontakt z doświadczonym dietetykiem, który pomoże w ustaleniu odpowiedniego planu żywieniowego.
W zespole jelita drażliwego nie ma uniwersalnych zaleceń, które będą pasowały do każdego pacjenta. Dieta w dużej mierze jest oparta na obserwacji organizmu i tego w jaki sposób reaguje po spożyciu określonych pokarmów. Wykluczenie z diety produktów, które są źle tolerowane u części pacjentów skutkuje złagodzeniem objawów.
Pokarmami, które często są źle tolerowane przez chorych są: produkty mleczne, produkty z pszenicy, jaja, kawa, alkohol pomidory, kukurydza, cebula, cytrusy, kapusta, nasiona strączkowe, ostre przyprawy, potrawy smażone, żywność typu fast food. Nie oznacza to jednak, że u wszystkich pacjentów te produkty należy wykluczyć z diety, oraz że w tej grupie nie mogą znaleźć się inne. Jest to wskazówka, na jaką żywność należy zwrócić szczególną uwagę.
Zalecenia żywieniowe:
- spożywać regularne posiłki (5-6), o stałych porach, nieobfite- nie można się przejadać,
- wykluczyć z diety produkty źle tolerowane (obserwować reakcje organizmu po ich spożyciu),
- ograniczyć spożycie potraw tłustych, które obciążają układ pokarmowy,
- unikać spożywania mocnej herbaty, kawy, alkoholu,
- unikać produktów zawierających sztuczne substancje słodzące, polialkohole (mannitol, sorbitol, ksylitol) oraz fruktozę (często spotykane w słodyczach, napojach, gumach do żucia)- spożywanie w dużych ilościach może sprzyjać wystąpienia biegunki,
- ograniczyć spożywanie ostrych potraw, w gotowaniu używać ziół,
- nie spożywać napojów gazowanych.
Zalecane techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, duszenie bez tłuszczu.
Unikać smażenia, grillowania, duszenia po wcześniejszym obsmażeniu lub z dodatkiem tłuszczu.
Korzystny efekt może przynieść spożywanie siemienia lnianego dodawanego np. do wody, jogurtu (jeśli jest dobrze tolerowany), zupy, sałatek.
Zachęcam jednak do wizyty u dietetyka, który będzie monitorował czy dieta przynosi dobry efekt oraz w razie potrzeby na bieżąco wprowadzał jej modyfikacje. Powyższe wskazówki mają na celu zapoznanie Pana z kwestiami, na które należy zwracać uwagę, jednak ustalenie samemu konkretnej diety może być trudne.
Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Dzień dobry,
proszę szukać pomocy u dietetyka, który ustali z Panem odpowiedni jadłospis.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie przy Zespole Jelita Drażliwego – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie produkty ograniczyć przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Dieta przy zespole jelita drażliwego i przepuklinie przełykowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Refluks a przybieranie na wadze – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Dieta przy zdiagnozowanym zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Ograniczenia w jedzeniu przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera