Dzień dobry,
dieta w zespole drażliwego jelita zależy od jej postaci (biegunkowej, zaparciowej,mieszanej). W diecie biegunkowej poleca się dietę raczej lekkostrawną - większość posiłków w ciągu dnia powinna być gotowana, dodatkowo należy unikać produktów wywołujących te biegunki (jest to bardzo indywidualna sprawa - nalezy monitorować jak czujemy się po danych pokarmach, chociaż najczęściej jest to nabiał, cebula, czosnek, kapustne).
W przypadku postaci zaparciowej poleca się duże ilości warzyw i owoców, pełnoziarniste produkty oraz picie dużych ilości płynów, dodawanie tłuszczów (np. oliwa z oliwek) do potraw.
Trzeci przypadek - mieszany jest najtrudniejszy do prowadzenia, tutaj trzeba dokładnie obserwować jak zachowuje się nasz organizm po kadym spożytym posiłku - i modyfikować dietę na bieżąco.
Jeżeli chodzi o spożywanie tzw. gotowców to serdecznie odradzam, ale rozumiem, że nie zawsze ma się czas i komfort gotowania świeżo. W tej sytuacji radziłabym gotować posiłki na 2-3 dni, albo jadać w barach mleczych. Wiem, że w Krakowie są świetne i tanie bary mleczne.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny [url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Najbardziej polecaną dietą w zespole jelita drażliwego jest dieta FODMAP, czyli dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli - czyli tych produktów, które działają drażniąco w tej konkretnej chorobie.
W zwiazku z tym w początkowym etapie choroby wykluczeniu podlegają:
cebula, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki, kapusta, grzyby, czosnek, jabłka, gruszki, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki, dojrzałe banany (zielone są OK), twaróg, sery (mascarpone, ricotta również), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie, sojowe), kwaśna śmietana, bita śmietana, rośliny strączkowe, orzechy nerkowca, pistacje, żyto i pszenica, miód oraz słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Proszę też pamiętać, że nie jest to dieta do końca życia, po około 2 miesiącach, jak objawy ustąpią można zacząć wprowadzać wyeliminowane wcześniej produkty.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Kurkuma w zupie a jej właściwości – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Picie napojów energetycznych przez 13-latkę – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik